La retirada de cinquanta tones de canyes realitzada per voluntaris entre la plaça del Mil·lenari i el parc Josep Vidal ha permès obrir un forat al mur de vegetació que manté separada Manresa del riu Cardener.

Manresa té un passeig del Riu, però això no vol dir que els ciutadans puguin passejar amb normalitat a la vora del Cardener. Si la intervenció realitzada en el marc del projecte d'apadrinament que la Fundació Rosa Oriol amb l'Obra Social La Caixa ha comportat la retirada de 50 tones de canyes, per permetre una bona accessibilitat caldria treure encara moltes tones més.

L'actuació realitzada en un tram central del pas del riu per Manresa permet veure com podria quedar tot aquest espai, de la mateixa forma que ja s'ha intervingut a l'entorn del Pont Nou per anar configurant el parc del Cardener.

La situació actual és que el mur de canyes es manté impenetrable a banda i banda dels menys de dos-cents metres en els que s'ha intervingut a l'expectativa de properes actuacions de neteja.

Ara és possible baixar per un caminet que neix al parc de Josep Vidal, al costat de la Carpa del Riu, i acostar-se a l'aigua. Això sí, fer-ho significa sortir de l'espai cobert de pols fins al turmell.

Queda molta feina per fer però tota la que es dugui a terme anirà en la direcció de facilitar que els ciutadans es facin seu el riu al que secularment han donat l'esquena perquè el més normal era no poder-lo ni veure.

Hi ha multitud de ciutats que han treballat amb intensitat la imbricació amb els cursos fluvials que passen pel seu terme. No és el cas de Manresa, on encara queda molt camp per córrer en aquest sentit.

La primera actuació de neteja de la llera del riu, en el marc del projecte d'apadrinament que la Fundació Rosa Oriol amb l'Obra Social La Caixa ha fet d'un tram del Parc del Cardener, ha implicat empreses i institucions com AKI, AUSA, la Carpa del Riu, Coca-Cola, Enderrocs Jesús Cardona, Forn Jorba, Joviat, Larix, Mémora, Petro Pintó, Remi, Santasusana i la constructora Vilà Vila.

L'Ajuntament de Manresa i la Fundació Rosa Oriol amb l'Obra Social La Caixa són les impulsores del projecte, i a escala institucional també hi col·laboren el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i l'Agència Catalana de l'Aigua.

L'objectiu del projecte és que Manresa guanyi una altra zona verda al costat del riu per a l'ús dels ciutadans. Igualment, el projecte té per objectiu que usuaris i voluntaris de la Fundació Rosa Oriol, conjuntament amb persones a títol individual, comparteixin un espai de treball i voluntariat que els permeti desenvolupar una acció útil per al conjunt de la ciutat.

Les actuacions d'aquest projecte, quatre o cinc al llarg de l'any i que es faran en el marc de la zona situada entre el pont de Sant Francesc i el pont del Congost, seran diverses en funció de les necessitats de cada tram del riu.