La convivència amb els vehicles motoritzats és alhora un dels principals reptes i esculls perquè les famílies optin per aquest mitjà de transport a Manresa, segons va constatar ahir aquest diari parlant amb diverses famílies que van participar en una pedalada popular a Manresa. La jornada va tenir una vuitantena de participants de totes les edats.

Ho constatava Joan Oliveras, que va fer la pedalada amb el seu fill Isarn, que assegurava que «per Manresa hi ha massa trànsit». Habituat a fer sortides en bicicleta per zones de camins, explicava que no acostuma a circular per la ciutat, i menys en família, perquè «em fan por el cotxes. Sé que anant en bicicleta pots respectar les normes, però si tens un descuit, tens les de perdre davant de qualsevol altre conductor». Admet que cada cop «veig més carrils bicis i més zones adaptades per anar en bicicleta» però afegeix que «veig molts punts crítics».

També assenyalava la seguretat com un dels problemes per anar en bicicleta per Manresa Gemma Vilaseca. Assegurava que a l´hora de pedalar amb el seu fill «has de vigilar molt. Tant de bo hi hagués més conscienciació i preparació de la ciutat per anar en bicicleta». En aquest sentit posava com a exemple Cambridge, on ha passat part de l´estiu, on «la gent respectava molt els ciclistes, que no s´han de preocupar gairebé per res». Tot i això, posava sobre la taula un altre tema, que té difícil solució a Manresa: els seus desnivells. Així, reconeixia que «m´agradaria poder-me desplaçar més en bicicleta per Manresa, però les pujades no hi ajuden i principalment hi vaig el cap de setmana».

A qui en canvi no espanten les pujades de la ciutat és a Ramon Ignasi Redondo. Fa dos mesos que s´ha instal·lat a Manresa, procedent de Berga, i assegura que «ara agafo molt més la bicicleta. Les pujades no m´espanten perquè a Berga en teníem moltes més». Explica que a cop de pedal «molts dies acompanyo el meu fill a l´escola, i volem que el gran faci el servei d´acompanyament en bicicleta de l´escola Ítaca».

Tot i pedalar habitualment per la ciutat, Redondo afirma que pel que fa a l´ús de la bicicleta «encara queda molt recorregut per fer. S´ha de conscienciar més els conductors perquè, encara que hi hagi carrils bici i es facin molts esforços, anar per la via pública no sigui un perill».

Les tres famílies celebraven que tinguin lloc pedalades com les d´ahir, que permeten conscienciar de la necessitat de facilitar l´ús de la bicicleta per la ciutat. També celebraven que se´ls haguessin posat les coses tan fàcils i asseguraven que, si sempre fos així, anirien en bicicleta per Manresa més sovint. D´altra banda, la regidora de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, Olga Sánchez, destacava la importància que es portin a terme iniciatives com la d´ahir i assegurava que s´estan portant a terme canvis i iniciatives, com el bici bus de l´escola Ítaca per potenciar l´ús de la bicicleta a la ciutat.