Aquest dijous, 29 de setembre a les 6 de la tarda, representants de l´Ajuntament de Manresa, de l´AECOSAN, i de la Fundació SHE presentaran a la Fundació Universitària del Bages (FUB) els resultats del Programa Fifty-Fifty en el marc dels actes la 6a edici&oa cute; de la "Setmana del cor " a Manresa.

La sessió, que està oberta a tothom, hi assistiran les persones participants en el programa de Manresa i els col·laboradors.

El Programa Fifty-Fifty té per objectiu capacitar la població adulta d´entre 25 i 50 anys en l´adquisició d´hàbits de vida saludables i en l´autocontrol dels principals factors de risc cardiovascular que es poden controlar: obesitat, tabaquisme, sedentarisme i hipertensió arterial mitjançant una formació específica i una dinàmica de grups "d´ajuda entre iguals".

El suport entre iguals es basa en el recolzament mutu de persones que tenen condicions similars de salut. La finalitat de l´estudi científic del Programa Fifty-Fifty ha estat reduir els factores de risc dels participants i a més establir un "model de bones pràctiques" per tal que pugui implantar-se a d´altres municipis i en d´altres àmbits.

A l´estudi hi han participat 543 adults dels 7 municipis col·laboradors, dels quals 87 pertanyen a la ciutat de Manresa, i que com a mínim tenien un dels factors de risc.

Després d´avaluar els resultats s´ha demostrat que el Programa Fifty-Fifty aconsegueix reduir els factors de risc i millorar la salut cardiovascular dels participants. De les dades obtingudes es desprèn que el 67% de les persones del grup d´intervenció va millorar en algun dels 5 factors de risc cardiovascular, i quasi la meitat va reduir el consum de tabac.

El programa està coordinat, cofinançat i gestionat per l´Agencia Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició (AECOSAN) i la Fundació Science-Health and Education (SHE), en el marc de l´Estratègia NAOS i de l´Observatori de la Nutrició i de l´Estudi de l´Obesitat que presideix el Dr. Fuster. A més, va comptar amb l´assessorament del Centre Nacional d´Investigacions Cardiovasculars. També ha col·laborat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP).

Per executar l´estudi científic del Programa Fifty-Fifty en els diferents municipis ha estat imprescindible la col·laboració i compromís de les institucions locals que l´han gestionat i recolzat tant amb recursos personals com organitzatius i logístics, fet que ha permès reproduir el Programa Fifty-Fifty i la seva implantació en altres àmbits.