Nervis entre els nous alumnes i somriures d´orgull entre els pares. Així va transcórrer aquest dijous el lliurament de beques del programa UniversiMÉS que permetrà a 21 discapacitats intel·lectuals entrar a estudiar a la universitat. S'ha dut a terme a la sala d'actes de la FUB, on estudiaran en un curs fet a mida que tindrà tres blocs: comprendre el món, economia i expressió artística.

«Mai no ens haguéssim imaginat poder entrar a la universitat com a estudiants», ha dit en nom de tots ells Jordi Preñanosa. La frase resumeix la transcendència que té per a aquest col·lectiu entrar a formar part de la comunitat universitària. A Manresa serà possible. La iniciativa d'obrir la universitat a persones amb discapacitat intel·lectual és pionera a l´estat espanyol. El programa l´han impulsat la pròpia FUB, Ampans i el grup BBVA-Catalunya Caixa. El curs en sí començarà dijous vinent, i el passat juliol els nous estudiants ja van tenir un primer contacte amb els professors.

Els 21 alumnes que formen part del programa UniversiMÉS han rebut aquest dijous les beques BBVA CX per a l'inici del curs. A més dels 21 alumnes protagonistes del programa, acompanyats dels seus familiars, a l'acte també hi han assistit els professors que impartiran els diferents mòduls formatius, així com representants de les institucions impulsores del programa, encapçalades pel president d´Ampans, Sebastià Catllà, el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares, i el director general de la Fundació Universitària del Bages, Valentí Martínez.

Un programa tremendament motivador, que anima a superar impediments, a aprofitar oportunitats i que té tots els ingredients per a l´èxit, la continuïtat i "perquè ens copiïn". Així ha definit UniversiMÉS el director territorial de BBVA Catalunya, Xavier Llinares, durant l´acte de lliurament de beques.

Per al president d´Ampans, Sebastià Catllà, és un programa "que enriqueix a tothom: participants, professors, organitzadors i la universitat". Per això, ha dit, "a Ampans estem contents, satisfets i orgullosos de participar-hi".

De la seva banda, Valentí Martínez, director general de la Fundació Universitària del Bages, ha donat la benvinguda als nous universitaris i ha dit que UniversiMÉS és un programa que "respon a la manera de fer, de ser i d'entendre la universitat de la institució i que combina responsabilitat, rigor, respecte per tot el que es fa, convicció i il·lusió". La universitat, ha dit, no ha de ser endogàmica i tancada i ha d'estar oberta a persones "amb ganes d´aprendre, de superar-se, de gaudir amb l´art o la cultura, que volen entendre com funciona l´economia i que volen comprendre millor el món en el qual vivim".

Jordi Preñanosa, en representació dels 21 alumnes del programa, ha explicat que tots ells estan "contents i emocionats, perquè mai s´havien pogut imaginar entrar a l´edifici de la universitat com a estudiants". "´Ser docent d´UniversiMÉS és un gran repte personal i professional, i també una gran oportunitat de demostrar que la universitat pot ser i ha de ser accessible a tothom", ha dit una de les professores, Marta Tiñena. Segons Tiñena, la formació que rebran els alumnes tindrà el nivell i el rigor acadèmic que requereix una institució universitària.

Al curs començarà el pròxim 6 d'octubre. El mes de juliol van assistir a una primera sessió durant la qual se´ls va explicar el funcionament del programa i que va servir per afavorir que es coneguessin entre ells. La trobada es va aprofitar per presentar el professorat dels tres mòduls formatius. El cantant del grup Gossos, Natxo Tarrés, serà l´encarregat d´impartir el bloc dedicat a l´art i l´expressió artística; Jordi Conca, director dels estudis d´ADE de la Facultat de Ciències Socials del Campus Manresa de la UVic-UCC, els formarà sobre economia i vida quotidiana; i Marta Tiñena, sociòloga especialitzada en màrqueting estratègic i comunicació, assumirà la formació del bloc "Entendre el món d'avui", que tractarà de globalització, relacions humanes i l´aprenentatge continu al llarg de tota la vida. El professorat compta amb el suport i l´assessorament de professionals d´AMPANS per adaptar la metodologia a les característiques de l´alumnat.

UniversiMÉS té com a objectius fer accessible la universitat a les persones amb discapacitat intel·lectual, de manera que puguin participar de la vida universitària en un pas més cap a la normalització i la plena inclusió als entorns comunitaris. Els alumnes, que podran fer ús de l´espai universitari, dels seus serveis i de les instal·lacions, com a nous membres de la comunitat universitària, contribuiran a enriquir-ne la diversitat. UniversiMÉS és el primer programa de tot l´Estat espanyol que pretén proporcionar a les persones amb discapacitat intel·lectual un espai universitari d´ampliació de coneixements i interessos socials i culturals. El programa planteja una oferta formativa pensada per a l´enriquiment i el desenvolupament personal dels participants, sense posar la discapacitat en el focus d´atenció, sinó com un element que requereix una adaptació de les metodologies i continguts.?