El consum d'aigua a les llars de Manresa ha baixat el 35% en 15 anys

La mitjana per habitant i dia a la capital del Bages és de 116 litres i des de començament de segle cada any ha estat inferior a l´anterior

29.09.2016 | 17:29

A les llars de Manresa cada cop es gasta menys aigua. Les darreres dades de què disposa Aigües de Manresa situen el consum per habitant i dia en 116 litres. Per sota dels cent litres s´entra en la categoria del que s´anomena risc higiènic: la dotació mínima que l´Organització de Nacions Unides (ONU) considera necessària per satisfer les necessitats bàsiques.

En les seves resolucions, l´ONU estableix un rang d´entre 50 i 100 litres d´aigua per persona i dia per afrontar les necessitats d´aigua de boca, sanejament i bugada.

Una dutxa de 50 a 100 litres

Per fer-se una idea, una dutxa al dia implica gastar entre 50 i 100 litres d´aigua.

Però hi ha moltes altres accions que generen despesa d´aigua. Accionar la cisterna del vàter pot fer gastar 10 litres d´aigua, una banyera plena pot encabir entre 150 i 300 litres, rentant els plats a mà es poden gastar 23 litres; un rentavaixelles, entre 20 i 40 litres; una rentadora, entre 40 i 80 litres; descongelar un aliment sota l´aixeta, entre 15 i 25 litres; mantenir l´aixeta oberta durant el minut i mig de raspallar-se les dents, més de 18 litres.

A Manresa, el 2001 el consum per habitant i dia era de 180 litres. Any rere any, cada recompte fet ha donat un resultat inferior a l´anterior fins al punt que aquest segle la disminució percentual és del 35 %, fins als ja esmentats 116 litres.

5 llacs de l´Agulla menys

Canviar la dimensió de la comparativa pot aportar una altra perspectiva sobre els volums.

Si multipliquem els 179,89 litres de consum d´aigua de consum domèstic per persona pels 365 dies de l´any i pels 63.929 habitants que tenia la ciutat l´any 2001, el resultat és 4.197 milions de litres.

Si es fa el mateix però amb les dades de consum i habitants del 2015, el resultat és de 3.187 milions de litres, 1.010 milions menys.
Si tenim en compte que el llac de l´Agulla té una capacitat de 200 milions de litres, el consum d´aigua a les llars s´ha reduït des de començament de segle més de 5 llacs de l´agulla malgrat que la població ha augmentat de més de 10.000 persones.

Ricard Tomàs, director d'Operacions, adjunt a gerència, d'Aigües de Manresa, explica que hi ha hagut un esforç dels ciutadans i de les institucions per moderar els consums. Tomàs afirma que «les situacions de sequera van representar un punt d´inflexió». I afegeix que «qui va posar el totxo a la cisterna no l´ha tret». Posant dintre de la cisterna un totxo s´ocupa espai i d´aquesta forma cada descàrrega allibera menys aigua.

Altres factors són el canvi de l´antic sistema per aforament ?les populars plomes?, que servia un volum estimat d´aigua, el fessin servir o no, a les llars amb dipòsits; l´augment de la consciència que l´aigua és un bé limitat i preciós, i l´augment del preu i la crisi. Tomàs creu que l´estalvi d´aigua domèstica «hauria de tenir un topall que hauria de ser el nivell de risc higiènic i en cap cas baixar dels cent litres per habitant i dia». Fa notar que «des del 2013 estem a entorn dels 117 litres, a tocar del límit».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Imatge del primer dia de vaga
El comitè de vaga de Bages Exprés es reuneix aquest migdia amb el departament de Treball

El comitè de vaga de Bages Exprés es reuneix aquest migdia amb el departament de Treball

Els empleats instaran al secretari general de Treball a pressionar l'empresa Hispano Igualadina...

El vehicle elèctric es fa mirar en l´estrena de la 18a Ecoviure

El vehicle elèctric es fa mirar en l´estrena de la 18a Ecoviure

A Manresa circulen 30 turismes sostenibles, 8 dels quals són de l'Ajuntament, més 2 busos híbrids...

Minimarató de reanimació cardiopulmonar amb 1.400 alumnes

Nens i joves de primària, ESO i cicles de grau superior aprendran a fer anar un desfibril·lador

Manresa passa en set anys de tenir 92 oficines bancàries a només 41

Manresa passa en set anys de tenir 92 oficines bancàries a només 41

Tot i el canvi de model de servei, l'atenció presencial es manté com una referència que molts...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema