La policia ha detingut dos homes, un veí de la Bisbal del Penedès (Baix Penedès) i un resident a Palma de Mallorca, per haver extorquit presumptament menors a través d'internet per aconseguir imatges seves de caràcter sexual.

Segons informen els Mossos d'Esquadra, els investigadors van descobrir que, mitjançant la xarxa social Facebook i correus electrònics, els autors dels fets aprofitaven el món del "cosplay" per captar les seves víctimes. El "cosplay", una paraula resultant de la contracció de "costume" (disfressa en anglès) i "play" (jugar), és una subcultura japonesa que consisteix disfressar-se de personatges manga, "anime" (animació) i de videojocs, en aquest cas amb una variant sexual.

Un dels autors dels fets utilitzava un perfil amb el nom de Shana i es presentava oficialment com a fotògrafa, per iniciar així els primers contactes. Els captadors pagaven petites quantitats de diners a les menors a canvi de fotografies i vídeos, i anaven pujant el contingut sexual. Les imatges obtingudes servien per extorquir les víctimes, a les quals amenaçaven amb difondre-les si no accedien a fer altres noves fotografies encara més explícites.

Els agents han identificat almenys dues víctimes, una de 17 anys que va presentar denunciar davant el jutjat de Manresa (Bages) i una altra de 13 anys, però no es descarta que puguin aparèixer més conforme avanç la investigació.

Per aquests fets, els Mossos d'Esquadra van detenir dijous passat a un veí de la Bisbal, de 29 anys i nacionalitat espanyola, que seria qui pagava els diners. El segon implicat és un veí de Barcelona que s'havia mudat recentment a Palma de Mallorca, per la qual cosa els Mossos van demanar al Cos Nacional de Policia que procedís a la seva detenció. Els dos detinguts van quedar en llibertat amb càrrecs després de passar a disposició judicial, amb l'ordre de no accedir a les xarxes socials com a mesura preventiva, segons informen els Mossos d'Esquadra.