Et vols casar amb mi?», li va deixar anar de cop i volta a la seva xicota al mig del carrer i envoltat de gent. «Sí», va contestar ella. Petons i abraçades entre la parella i aplaudiments entre els testimonis de l'escena. Alguns es van emocionar i tot. És l'anècdota més sucosa del Shopping Night que es va celebrar dissabte a la nit a Manresa. Les botigues van estar obertes fins a mitjanit, amb reclams al carrer per cridar l’atenció.

El quadre relatat es va viure a la joieria Copèrnic del carrer Guimerà. L'animador Pep Callau era l'encarregat de dirigir el que anomenava joc de les emocions, i en aquest, si s’esqueia, hi havia el de triar un somni. El jove va escollir el de casar-se amb la seva parella, i ella li va correspondre, relatava la propietària de l’establiment, Mercè Tarragó, que encara no s’ho creia.

Embús de gent

Podria ser que després del compromís i aprofitant que tenien gairebé totes les botigues del centre obertes decidissin aprofitar l'ocasió per començar-se a mirar vestits de nuvi i núvia. Difícil comprovar-ho perquè es van perdre entre la gentada que hi havia al carrer, que va fer el mateix pensament que ells. No declarar-se, sinó badar davant els aparadors a una hora poc habitual.

El centre de Manresa va quedar embussat, dissabte a la nit. No de cotxes, que és el primer que un s'imagina quan es parla d'embussos, sinó de gent. La combinació de comerç obert fins a mitjanit, una bona temperatura al carrer i l'organització d'activitats paral·leles a càrrec dels mateixos botiguers i els organitzadors de l'activitat, Manresa + Comerç, animaven a sortir a contemplar aparadors. En alguns moments recórrer el carrer del Born, per exemple, requeria molta paciència.

Al segon tram del Passeig hi havia diverses mostres de ball com zumba o swing. A l'entarimat on es feia l'activitat hi pujaven, entre actuació i actuació, nens i nenes que ballaven al ritme de la música d'ambient. Es van convertir en un espectacle improvisat per a desesperació dels pares i mares que els intentaven fer baixar sense èxit. Més avall, en direcció a Crist Rei, un grup de jazz creava un tap a causa de l'expectació que generava. També alguns comerços d'aquest sector van engalanar les seves botigues com si fos una festa de nit, amb espelmes penjades dels arbres o globus gegants que envaïen tota la calçada.

Al Guimerà, els embussos es feien davant les botigues que organitzaven alguna activitat com sortejos, desfilades de moda, música, estàtues humanes o una parada de gintònics i mojitos que se servien en una curiosa bossa de plàstic quadrada lligada amb un fil i d'on sortia una canya per prendre's la beguda. Eren bosses sense PVC, aclarien els promotors de la iniciativa, desbordats.

Tot s'ha de dir, però. Una gran part dels comerços es van limitar a alçar la persiana i exposar els seus productes a l'exterior, o ni això, sense cap activitat alternativa a canvi.

Badar i badar

Badar es va convertir en l'objectiu dels vianants, que a més a més podien creuar des del sector Guimerà cap a la plaça Sant Domènec, i a l'inrevés, sense cotxes. Es va tallar la circulació per als vehicles, de forma que es va crear un passadís sense obstacles per anar d'un cantó a l'altre.

A Sant Domènec l'estrella va ser el prototip de vehicle construït i dissenyat per estudiants d'enginyeria de la Universitat Politècnica a Manresa i que recentment va competir a la Formula Student al circuit de Montmeló. Tothom treia el mòbil de la butxaca per retratar-lo. Per la curiositat que generava i també, potser, pel seu estil vintage, que cridava l'atenció al costat de l'exposició de vehicles nous que hi havia al seu davant.

Bales de palla escampades per la plaça feien de bancs per a la gent que volia fer un mos als food trucks de la plaça. Més paciència i cues per poder fer un mos.

Les botigues del Born, Plana, plaça Clavé i carrer Nou també van viure el seu Shopping Night, com la plaça Major i el carrer Sant Miquel, encara que aquí sota l'organització dels comerciants del Centre Històric. Amb música, parades de botiguers de la zona o lectura de contes per a adults i eròtics, van aconseguir que els qui passejaven pel centre s'acostessin a la plaça de l'Ajuntament, de manera que es va crear un circuit de passeig que anava des de més amunt de Crist Rei fins a la plaça Major.

La tradició s’esguerra

El Shopping Night de Manresa + Comerç que es va celebrar dissabte complia la cinquena edició. Tocava ploure, segons l'experiència viscuda fins ara. Ho ha fet un any sí i un any no. Aquest dissabte, però, la tradició es va esguerrar.