Un total de 23 entitats manresanes i de la resta de la Catalunya central han signat un manifest en el que demanen que es prenguin mesures per a la protecció de l'entorn natural del parc de l'Agulla. La vintena d'associacions, a més a més, van engegar una recollida de signatures amb les quals ja han recollit prop d'un miler d'adhesions.

La Declaració de l'Agulla de 2016 ha estat signada per la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa, Associacions de veïns de Les Escodines, Barri antic, Cal Gravat, Els Comtals, Cots Guix-Pujada Roja, Carretera de Santpedor, Passeig i Rodalies, Barriada de Saldes, Plaça Catalunya, Sant Pau, Sagrada Família, Valldaura, Xup, i per la Fundació Orfeó Manresà, Escola Agrària, Omnium Cultural, Associació Memòria Històrica, CECB, DEPANA, Col·legi de Biòlegs de Catalunya, Delegació del Bages del Col·legi d'Infermeria de Barcelona, Delegació del Bages-Berguedà del Col·legi d'Arquitectes i Meandre i serà entregada a l'actual president del Consorci de l'Agulla, l'alcalde de Manresa Valentí Junyent, i a la Delegació Territorial d'Urbanisme de la Generalitat.

La campanya va néixer l'any passat després que es donés a conèixer el projecte Portal de l'Agulla, impulsat pel consistori de l'Ajuntament de Sant Fruitós i que pretenia construir un portal de carretera amb gasolinera i hotels a l'entorn del parc. El pla va provocar una resposta cívica en contra de construir aquest portal en un entorn natural sensible.