L'Ajuntament va detectar 38 casos de persones sense llar a Manresa el 2015

La PAHC Bages afirma que viu el moment "més dur" des de la seva creació ara fa quatre anys

04.10.2016 | 08:08
La barraca on viu un home de 60 anys

L'Ajuntament de Manresa va detectar 38 casos de persones sense llar a Manresa el 2015. Paral·lelament, la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC) al Bages ha assegurat que aquesta tardor està vivint "els moments més durs i amb més nous casos i més dramàtics" des que es va crear l'entitat fa quatre anys.
Un dels seus activistes, Berni Sorinas, ha explicat a aquest diari que en l'assemblea celebrada aquest diumenge van exposar-se fins a "14 nous casos de famílies" amenaçades per desnonament. Segons Sorinas, l'Ajuntament no només "no està complint els compromisos que va prendre en matèria d'habitatge", sinó que no pot ni donar solució immediata en casos greus. Ha posat com a exemple d'un cas extrem el d'un home que viu en una barraca a la zona universitària de la ciutat.

Els sense llar
Per a la regidora de Serveis Socials de l'Ajuntament de Manresa, Àngels Santolària, "com no pot ser d'una altra manera, els serveis socials treballen amb aquest col·lectiu de sense llar perquè pugui trobar un habitatge o un recurs adequat a les seves necessitats i, especialment, en aquests casos, es dóna molta coordinació amb les entitats socials de la ciutat".
Afirma que quan es parla de sense llar es fa referència a "persones o famílies que no disposen d'allotjament propi de manera permanent i pernocten al carrer, al cotxe, en un caixer". O bé temporalment en un equipament públic, alberg o fonda, o que viuen en uns habitatges estructuralment no convencionals i temporals com caravanes, mobil homes i barraques", com seria el cas denunciat per la PAHC.
Per a Santolària, aquests casos requereixen una atenció social prioritària i important que es basa "a oferir suport i acompanyament social i el tràmit de recursos, derivació a serveis residencials d'estada limitada d'altres municipis o entitats, l'acolliment en fondes o albergs de la ciutat, lloguer social municipal, etc.".

Rebuig dels ajuts
Assegura, però, que hi pot haver diverses circumstàncies que poden fer que no sempre hi hagi aquesta atenció social o senzillament rebutgin la seva intervenció. Algunes de les persones sense llar que es detecten, diu la regidora, són habitualment adults que estan sols i que "no consideren viure en aquests recursos que els oferim". En alguns casos és per decisió pròpia, en altres per problemes d'addiccions o perquè són persones en una situació administrativa irregular, fet que impedeix l'accés a recursos i a prestacions.
La PAHC Bages, en canvi, ha denunciat recentment l'incompliment dels compromisos que l'Ajuntament de Manresa pren en matèria d'habitatge, com per exemple les polítiques per a la cessió de pisos buits per part, sobretot, d'entitats financeres, per destinar-los a emergències socials. Destaquen que no ha posat cap multa per tenir pisos buits.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Manresa

Manresa ha començat a rebre els primers refugiats dels 40 que acollirà

Manresa ha començat a rebre els primers refugiats dels 40 que acollirà

L'entitat que fa l'acollida diu que han arribat les primeres persones a l'antiga casa de les...

Creen unes jornades gastronòmiques inspirades en el Camí Ignasià

Manresa donarà a conèixer la cuina i els vins del recorregut que uneix Loiola amb Manresa

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

Cerimònia nupcial en directe a la fira de nuvis del Palau Firal

El renovat certamen es farà els dies 12 i 13 de novembre, sota el nom de Wedding Experience...

Cartellera de cine

Bages Centre

Bages Centre

Consulta les pel·lícules i els horaris que es projecten a Manresa.

 
Enllaços recomanats: Premis cinema