L'equip de govern de l'Ajuntament de Manresa ha demanat públicament «disculpes» per la tardança en informar tant als grups municipals d'oposició com a l'opinió pública del cas d'un examen d´accés a la borsa de treball que s'està investigant si va ser substituït el passat mes de juliol mentre era custodiat a les dependències de Recursos Humans del consistori manresà, situades a l´edifici de la Florinda.

Tal i com va publicar aquest diari dijous passat algú va canviar la prova original per una altra que estava escrita amb cal·ligrafia diferent. El candidat en qüestió és el fill de la cap de secció de Recursos Humans de l'Ajuntament de Manresa.

La portaveu del govern de coalició entre CDC i ERC, Àuria Caus, i el regidor de Transparència i Recursos Humans, Jaume Torras, han justificat la necessitat de portar el cas al jutjat en comptes d'obrir un expedient intern. Segons els representants del govern, els serveis jurídics municipal van ser molt clars i «no van donar marge» a cap altra sortida que no fos posar en coneixement de la justícia l'acta de la sessió del tribunal de l'examen d'accés a la borsa de treball que deixava constància de l'existència d'anomalies.

La portaveu del govern ha fet un «reconeixement» a la persona que havia «destapat» l'afer. D'altra banda, l'Ajuntament afirma que continua sense tenir la prova caligràfica que va ser demanada per primer cop pel tribunal de la borsa de treball el 4 d'agost. El govern ha assegurat que aquesta setmana es disposaria del resultat de la prova i que seria fet públic.

El tribunal de la borsa és qui ha de decidir, amb les proves de què disposi, si anul·la o no l'examen.

Sobre la tardança a comparèixer públicament en un afer que es va començar a gestar el mes de juliol, el regidor de Transparència ha dit que s'havia produït «una situació excepcional a l'estiu» i un fet sense precedents com aquest «no estava previst que passés».

Transparència no vol dir explicar-ho tot

Jaume Torras, però, ha volgut deixar clar que «transparència no vol dir explicar-ho tot en tot moment».

Sobre l'autoria dels fets que l'Ajuntament ha portat al jutjat, la portaveu del govern ha volgut deixar clar que «no s'ha apartat ningú» del seu lloc de treball sinó que «ha ocupat una vacant a l'àrea de Territori», en referència al fet que, des de la setmana passada, la mare de l'examinat ocupa un lloc de treball en aquesta àrea.

Pel que fa a l'àmbit de Recursos Humans on s'haurien produiït els fets, el regidor de Recursos Humans, Jaume Torras, ha afirmat que «és responsabilitat del tribunal la custòdia del document», però no va especificar de quina forma es custodien els exàmens i fins a quin punt està restringit l'accés. Sí ha dit que, si es confirmen els fets, hauria «fallat una persona clau en la custòdia dels exàmens».

Torras, a pregunta dels periodistes, ha assegurat que no havia fallat el procés de custòdia, sinó que s'està pendent del resultat de la investigació judicial per saber si «les persones implicades han fet el que havien de fer».

Pel que fa a la tardança a explicar els fets, tant Caus com Torras han insistit que es tractava d'un tema «delicat» en el què el govern municipal ha volgut actuar sense precipitació i respectant sempre la presumpció d'innocència dels possibles implicats.