El fred i les castanyes ja no són dos elements inseparables. Una bona mostra són les persones que es van acostar ahir a la parada de castanyes de la plaça d'Espanya de Manresa. Anaven encara en màniga curta mentre les castanyes es torraven a l'estufa. Les altes temperatures dels darrers anys, la màxima en el termòmetre de dilluns a la capital bagenca van ser 25°C, han provocat un canvi en el consum d'aquests fruits.

"Abans la societat associava el fred amb l'adquisició de productes com les castanyes i els moniatos. Ara, la situació és diferent. Independentment de la calor que fa, la gent vol menjar aquests aliments perquè només es troben uns mesos concrets. La veritat és que hi ha molts fans de la castanya i el moniato", confessa el castanyer, Manel Beas. També creu que les bones temperatures poden ajudar a vendre més. "La gent passa més temps al carrer ara que no fa fred, passeja, passa per davant de la parada i sempre compra alguna cosa", comenta.

Beas fa 25 anys que fa de castanyer a la plaça d'Espanya, i ahir va ser el seu primer dia d'aquesta temporada. "Vaig heretar la feina del meu pare, que també es dedicava a vendre castanyes, i vaig seguir amb aquesta tradició tan maca. Per no fallar a la cita, la parada sempre l'obro en aquestes dates i la tanco a mitjan desembre", relata.

Moniatos d'Alacant i Múrcia

Les castanyes són un producte de temporada molt valorat ja que aporten molts beneficis a la salut. A més, tenen un alt valor energètic, són riques en vitamines, baixes en greixos, contenen una gran quantitat de fibra, i també destaquen pels nivells de potassi.

A causa de la falta de pluges dels últims mesos, la producció de castanyes no ha sigut tan elevada com altres anys. Les primeres castanyes que es vendran provenen de collites endarrerides que vénen d'Andalusia. En canvi, els moniatos són d'Alacant i Múrcia. "És una varietat que potser estèticament no és tan maca, però té un gust molt dolç i és ideal per coure's a l'estufa", diu. El fred encara no ha arribat però parades com la del Beas ja venen castanyes calentes i embolicades en paperines. La flaire que desprenen recorda que som a la tardor.