La 22a edició de la Manresa Solidària, que se celebrarà entre el 15 i el 23 d'octubre, posa l'accent enguany en les accions d'ajut als refugiats, "no només els de Síria", com va destacar ahir a la presentació la regidora de Cooperació de Manresa, Àngels Santolària; "sinó els de tot el món". En l'acte de presentació van ser-hi també Ricard Sánchez, de l'Associació Catalana per la Pau; Enric Martí, de la Federació d'Associacions de Veïns de Manresa (FAVM); Montse Ortiz, de la Fundació Vicente Ferrer; Sílvia Garcia, de la Casa Flors Sirera; i Rosa de Paz, coordinadora del programa de Cooperació de Manresa.

Un dels actes que lliga amb el lema d'enguany "I tu, què sembres?" -que insta el ciutadà a fer petits gestos per millorar el món- és una recollida de telèfons intel·ligents. La recollida de mòbils és part del projecte "Alarmphone" i consisteix a donar una segona vida als mòbils intel·ligents que estan en bon estat perquè serveixin de sistema d'alarma, socors i denúncia per facilitar el salvament marítim.

El dia 15, els actes centrals

La recollida de smartphones, però, és només una de les múltiples activitats que s'organitzen relacionades amb l'ajut als refugiats en el marc de la Manresa Solidària. El dia 15, coincidint amb l'acte central, la Fira d'ONGD, a la plaça de Sant Domènec, hi haurà un escenari que acollirà tertúlies per conèixer la situació als camps de refugiats. A les 7 de la tarda s'oferirà una mostra de dansa social a càrrec de Casa Flors Sirera en record dels refugiats; i a 3/4 de 8 del vespre, Gani Mirzo Band, un grup de músics kurdosirians, tocaran en directe i explicaran la seva aportació als camps de refugiats.

Colòmbia i el procés de pau també centraran una part de la Manresa Solidària. Així, s'oferirà el dia 15 un sopar solidari. La meitat dels diners recollits aniran destinats a camps de refugiats. Un altre dels actes destacats i que torna a parlar dels refugiats serà l'estrena del documental Astral, produït per Salvados, el dia 15 a les 10 de la nit a la Plana de l'Om. La Fira d'ONGD s'enriquirà, a més, amb una exposició, del 13 al 15 d'octubre, de la Fundación Vicente Ferrer, que mostrarà el testimoni de set dones de l'Índia. En aquesta edició també es recolliran diners per als refugiats, amb la venda de braçalets solidaris elaborats per les associacions de veïns i per nens a les biblioteques municipals.