L'antiga residència de les germanetes dels pobres de Manresa, al barri de les Escodines, ja s'identifica com a punt d'acollida de refugiats. A la porta d'entrada que dóna al carrer Saleses hi han col·locat dos rètols. L'un és de la Unió Europea i hi diu: "Fons d'asil, migració i integració. Per una Europa plural". En l'altre hi ha els logos del ministeri de Treball i Seguretat Social, la Unió Europea i l'organització Dianova, que és qui gestiona l'acolliment dels primers refugiats de Vic i els que arribaran a Manresa. En aquest cas es pot llegir que l'antiga residència és un centre de protecció internacional. És escrit en cinc idiomes: català, castellà, anglès, francès i àrab.

Les petites obres que s'havien de fer a la casa per acabar de condicionar-la ja han finalitzat. Van començar a mitjan setembre. Per una banda la propietat de l'edifici, l'Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, a través de la seva fundació Germà Tomàs Canet, ha posat al dia el sistema de calefacció. Per l'altra l'organització Dianova ha fet petits treballs de llauner i pintura. Era previst que s'acabessin aquesta setmana i així ha estat. D'aquesta forma l'edifici ja està en condicions de rebre els primers refugiats en qualsevol moment.

Primers refugiats a Vic

L'ONG d'acció social Dianova és qui gestiona l'arribada i acollida d'una vuitantena de refugiats que es repartiran entre Vic i Manresa. A Vic ja n'hi ha 27. Aquest dissabte es va fer a la capital d'Osona la primera Diada Solidària per a Refugiats organitzada per l'Ajuntament i diverses entitats de la ciutat que formen part de la Taula de Refugiats de Vic.

Els refugiats han anat arribant a la ciutat de Vic de forma esglaonada procedents d'un camp del Líban. L'Ajuntament de la població ja ha iniciat tots els tràmits per empadronar-los, i més endavant és previst que es dugui a terme un acte de benvinguda oficial.

Dianova va participar en un concurs públic convocat pel govern estatal, l'únic que té competències en aquesta matèria, per fer-se càrrec d'una vuitantena de refugiats. La meitat seran a Vic i l'altra meitat a Manresa. Segons fonts de l'organització, tots ells seran unitats familiars, és a dir, famílies senceres amb més d'un integrant. Els primers mesos s'estaran als espais d'acollida. En el cas de Manresa, a l'antiga residència de les germanetes dels pobres. Posteriorment es redistribuiran a diferents poblacions tant de Catalunya com de la resta de l'estat, perquè es puguin arrelar al país d'acollida de forma definitiva.

Ja hi ha un equip tècnic contrac-tat per fer-se càrrec dels refugiats. Està format per 14 persones entre les quals hi ha psicòlegs, educadors socials, mestres i assistents socials, a més a més dels qui formen part del servei de manutenció.