Vint-i-tres entitats de Manresa i el Bages han donat suport a la Declaració de l'Agulla 2016, document que recull l'esperit de la que ja es va signar i fer pública el 2003 i en la qual es demanava la preservació del caràcter natural, agrícola, lúdic i de promoció de la salut del parc i tot el seu entorn. Llavors la van signar 17 entitats.

L'abril passat la Federació d'Associació de Veïns de Manresa, l'entitat mediambientalista Meandre i la delegació del Col·legi d'Arquitectes van impulsar la campanya "Reafirmem la Declaració de l'Agulla" davant el projecte aprovat inicialment per l'Ajuntament de Sant Fruitós de permetre la construcció d'una gasolinera, un hotel i establiments d'hoteleria a l'entorn del parc.

La presentació de la campanya es va fer a la sala d'actes de l'institut Lluís de Peguera, i es va proposar a associacions de veïns, entitats cíviques i col·legis professionals de la comarca signar la nova declaració en la qual es reafirma els compromisos del document del 2013. En aquest se sol·licita blindar definitivament l'Agulla i tot el seu entorn natural. També s'insta els ajuntaments del Pla de Bages i el Consorci de l'Agulla a desenvolupar a curt termini el projecte d'adequació de tot l'entorn del parc. 23 entitats hi han donat suport. I a aquestes s'hi afegeixen les més de mil signatures de particulars que van firmar contra la construcció de la gasolinera i l'hotel. El juny d'aquest any, la Generalitat va descartar el projecte.