El cas de l'examen falsificat no provocarà, de moment, canvis en el sistema de custòdia de les proves selectives que realitza l'Ajuntament de Manresa.

Això és el que es desprèn de la compareixença de la portaveu del govern, Àuria Caus, i del regidor de Recursos Humans i Transparència, Jaume Torras, aquest dimecres, per donar explicacions sobre les presumptes irregularitats en el cas d'un examen d'accés a la borsa de treball que dóna pas a ser contractat per l'Ajuntament i que presumptament va ser substituït el mes de juliol passat, mentre era custodiat a les dependències de Recursos Humans del consistori manresà, situades a l'edifici de la Florinda.

Tal com va publicar Regió7.cat dimecres passat, algú va canviar la prova original per una altra que estava escrita amb cal·ligrafia diferent. El candidat en qüestió és el fill de la cap de secció de Recursos Humans de l'Ajuntament de Manresa.

Caus i Torras van demanar "disculpes" per la tardança a informar del cas tant als grups d'oposició com a l'opinió pública, però al marge d'això van defensar els passos que ha anat seguint l'Ajuntament per afrontar un afer "delicat" i en què "s'ha de tenir molta cura sobre com es tracta públicament un tema que està al jutjat i que afecta persones concretes, de les quals s'ha de preservar la presumpció d'innocència". Davant les reiterades preguntes dels periodistes sobre com s'havia pogut produir una esquerda en la cadena de custòdia dels exàmens i si es podria haver produït abans o repetir-se després una situació d'aquest tipus, Torras va assegurar que "sempre es pot aprofitar per aportar visions i revisar procediments, però no en especial perquè haguem pensat que això és el que importa en aquest cas".

El mateix dit en paraules de Caus va ser: "aquí no ha fallat, potser, tant el que seria el procés en si, sinó que s'està investigant quin paper han tingut les persones que hi han intervingut".

I va afegir que "evidentment aquest i tots els processos de la corporació són revisables i cal que periòdicament es vagin revisant, però no és tant l'objectiu ni potser el problema el procés en si de selecció". En un altre moment, Torras va dir que "qualsevol procés es pot revisar i tot es pot millorar, però la custòdia està garantida".

Ni el govern ni l'oposició tenen el punt de mira posat en el blindatge de la cadena de custòdia, sinó que consideren que tot és revisable i objecte de millora, però el que compta en aquest cas és que "es poden revisar coses però no seria per aquest motiu perquè estem parlant que no posarem darrere de cada funcionari un altre funcionari. No podem entrar en un sobrecost de posar vigilància rere vigilància. Hi ha un compromís que té cada participant i això no es pot millorar".

La portaveu del govern va fer un "reconeixement a la decisió responsable i valenta de la persona del tribunal que va destapar els fets". D'altra banda, l'Ajuntament afirma que continua sense tenir la prova cal·ligràfica que va ser demanada per primer cop pel tribunal el 4 d'agost.

Què és transparència?

Torras va voler deixar clar que "transparència no vol dir explicar-ho tot en tot moment". Un exemple: sobre l'autoria dels fets que l'Ajuntament ha portat al jutjat, la portaveu del govern va assegurar que "no s'ha apartat ningú" del seu lloc de treball sinó que "ha ocupat una vacant a l'àrea de Territori", en referència al fet que, des de la setmana passada, la mare de l'examinat ocupa un lloc de treball en aquesta àrea.