Conscienciar infants i joves que la seva escola compta amb ells i prevenir l´absentisme escolar són els objectius de la campanya que ha posat en marxa el Protocol per a la prevenció i la intervenció en absentisme escolar al Bages, liderat per Consell Comarcal del Bages i Ajuntament de Manresa. Es tracta d´una campanya de sensibilització sobre la importància i el valor de l´assistència als centres educatius per part d´infants i joves que es concreta en l´edició d´unes lones per penjar-les a les portes d´entrada de tots els centres educatius de primària i secundària de la comarca: 26 a la ciutat de Manresa i 64 a la resta de comarca.

Avui s´ha simbolitzat l´inici de campanya, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona, amb una taula-col·loqui sobre absentisme escolar a l´IES Navarcles en què han participat els delegats de classe i representants polítics del Consell Comarcal i dels Ajuntaments de Manresa i Navarcles. Després de l´acte, s´ha penjat la lona a l´entrada de l´institut i les properes setmanes es farà a la resta de centres educatius de la comarca. Amb els lemes "A l´insti, comptem amb tu" i "A l´escola, comptem amb tu", les pancartes volen cridar l´atenció dels escolars i també de les famílies. A més, es proposa l´etiqueta #vineavuitornademà perquè la campanya pugui multiplicar la seva presència a través de les xarxes socials.

La campanya està pensada especialment per a alumnes dels darrers cursos de primària i joves de secundària i les seves famílies. Els missatges volen dinamitzar i sensibilitzar tots els agents sobre la importància de l´èxit escolar com a factor de cohesió social, i que els infants, joves i les seves famílies donin valor al fet d´anar a escola.

La veu dels joves

En l´acte d´avui a l´Institut de Navarcles, els delegats de classe han compartit una estona amb representants polítics i de la comunitat educativa, per debatre sobre les causes i possibles solucions a l´absentisme escolar. Els joves han posat sobre la taula temes com el bullying, la importància d´una bona comunicació entre professors i alumnat, la problemàtica de famílies que no motiven els fills per anar a classe, o els perills dels grups de whatsapp entre companys de classe.

En el col·loqui hi han participat Albert Marañón i Èlia Tortolero, consellers comarcals d´Acció Social i Educació respectivament; Àngels Santolària, regidora d´Acció Social i Cooperació de l´Ajuntament de Manresa; Sandra Palomino, regidora d´Acció Social de Navarcles, tècniques de l´àmbit de Serveis Socials i Educació, i ha comptat també amb la presència de l´alcalde de Navarcles, LLorenç Ferrer.

Durant el debat s´ha posat de manifest la importància de l´educació com a eina per cohesionar la societat i per donar igualtat d´oportunitats a tothom. I s´ha destacat el paper de Serveis Socials en aquells casos en què l´absentisme escolar és fruit d´una problemàtica familiar.

El protocol de prevenció i intervenció en l'absentisme escolar al Bages

El protocol de prevenció i intervenció en l´absentisme escolar al Bages és coordinat pel Consell Comarcal del Bages i l´Ajuntament de Manresa, i compta amb la implicació de diferents professionals d´àmbits molt diversos que treballen en xarxa per detectar i intervenir l'absentisme (com centres educatius i serveis socials) fins a la intervenció, com a darrer recurs, de la Fiscalia de Manresa-Igualada en els casos més greus d'absentisme escolar.

Tot i que el fenomen de l'absentisme escolar al Bages no és numèricament elevat, sovint va acompanyat d'altres indicadors de risc social i de la possibilitat d'abandonament escolar prematur i processos de precarització i exclusió del món laboral dels adolescents absentistes.