Prestar atenció als "adolescents perduts" que moltes vegades "es troben desemparats" a nivell social o no freqüenten els espais lúdics és el principal objectiu de l'educador social de barri que ha començat a treballar a les Escodines. És una iniciativa de l'associació de veïns, l'Ajuntament i la Diputació amb l'objectiu de prevenir el risc d'exclusió entre els joves. S'ha batejat amb el nom de "Sortint al carrer".

Canalitzar les possibles frustracions d'aquests joves en activitats artístiques, educatives, d'oci i culturals, és l'empresa que s'ha encomanat a l'educador, Sebas Ayala. Explica que per fer-ho s'han programat activitats com un taller de pintar un gran contenidor de mercaderies, reciclar bicicletes usades, participar en el projecte d'horts comunitaris del barri i l'organització de diversos cursos educatius.

Està pensat per a joves entre 13 i 19 anys. Per al tècnic del Pla Comunitari de les Escodines, Francesc Sol de la Vega, ja fa temps que s'havia detectat una manca d'activitats per a nois i noies d'aquesta edat, i per això es volen dur a terme "actuacions atractives per millorar la seva trajectòria de vida". Per a Sol de la Vega, la lluita contra el risc d'exclusió social no s'ha d'afrontar només amb mesures econòmiques.

L'Associació de Veïns de les Escodines organitza des de fa dos anys el casal d'estiu. En aquest cas està pensat per a nens i nenes de 2 a 13 anys a qui se'ls garanteix un àpat complet i activitats culturals i de lleure. Faltava cobrir, però, la franja dels 13 als 19 anys.

Amb els joves que participaran en el programa, que poden arribar a la trentena o més segons l'activitat que es dugui a terme, s'hi ha contactat a través de les escoles de l'entorn, serveis socials, entitats o punts d'informació. S'ha fet, doncs, un treball en xarxa que continuarà durant tot el programa de l'educador social.

També es posarà en marxa un servei d'assessorament informatiu sobre activitats de lleure al barri i a la ciutat en general, i un telèfon d'atenció al veí per recollir suggeriments que estarà operatiu els dijous de 7 a 9. És el 648 75 62 03.

Per al regidor de Barris de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet, es tracta d'un projecte que "val molt la pena". Va lloar l'associació de veïns perquè "detecten problemes, els saben definir i concretar, busquen recursos i proposen solucions".