L´Ajuntament de Manresa està fent obres de millora de l´itinerari de vianants i bicicletes al Camí de Rajadell. Es tracta d´un dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius 2016, que va ser presentat per l´entitat Meandre. Les obres, que tenen una durada prevista de dos mesos, es duran a terme en dues etapes. La primera no té afectacions per al trànsit. La segona, que afecta el tram des de l´enllaç ambla C-25 cap a Rajadell, comportarà talls en el tram rural del camí.

El Camí de Rajadell es diferencia en diferents trams. El primer, entre la ciutat i l´enllaç amb l´eix transversal, suporta un intens trànsit de cotxes i camions entre la ciutat i la C-25. El segon tram de camí, el que es desenvolupa de l´enllaç de la C-25 cap a l´oest, es troba situat en sòl no urbanitzable i suporta un trànsit rodat propi de l´entorn agrari.

Dos criteris d´actuació diferenciats

Segons l'Ajuntament, les actuacions previstes seran diferenciades i responen a les dues tipologies funcionals que actualment es produeixen al camí. Una es farà al tram entre l´enllaç amb la C-25 i el camí que es dirigeix cap a l´àrea esportiva del Congost; en aquest tram es crearà un espai de pas per als vianants i les bicicletes independent de la traça del camí.

El segon criteri d´actuació es planteja al tram clarament rural del camí; en aquest tram el criteri consisteix en situar diferents elements -discontinus- de pavimentació i mobiliari que li treguin el caràcter de carretera que actualment té. En aquest sentit, a les cruïlles del camí s´hi creen unes zones diferenciades, pensades com a punts d´estada, que consisteixen en l´execució d´un paviment diferenciat, la ubicació d´un banc i d´un arbre, i la retolació del paviment amb textos que recorden el caràcter d´espai compartit del camí entre vianants i vehicles.

Al primer tram del camí, és previst d´executar un camí lateral pavimentat amb tot-u compactat. Les actuacions de pavimentació al segon tram de camí consisteixen en la creació d´unes catifes amb paviment de formigó (llis i tractat a l´àcid) eliminant una porció de l´aglomerat asfàltic existent.

El projecte preveu construir un petit muret de pedra seca al punt d´actuació situat a la cruïlla amb el pont sobre la C-25.Així mateix, es preveu executar una cuneta de terra al llarg del camí entre l´enllaç amb la C-25 i la cruïlla amb el camí cap al Congost. En aquest tram també es preveu instal·lar dos tubs de drenatge que donen continuïtat a la cuneta.

El projecte es completa amb la col·locació dels elements següents: bancs formats per taulons de fusta, pilones-tauló per a barrar el pas dels vehicles i senyals d´orientació geogràfica de la xarxa de camins.

El pressupost del projecte és de 49.700 euros, dels quals 25.000 provenen dels pressupostos participatius.