Aquest dijous va ser un dia important per al Jordi, la Marta, la Gisela i els seus companys de classe. Són discapacitats intel·lectuals i per primera vegada a la seva vida van entrar a estudiar a la universitat, cosa que, expliquen, veien com un somni impossible. Ho han pogut fer gràcies al projecte UniversiMÉS.

Van iniciar el curs en una de les aules de formació de la Fundació Universitària del Bages (FUB). El primer dia de classe la professora, Marta Tiñena, va explicar el concepte de viure en societat i es va acabar comentant el funcionament d'una institució com l'Ajuntament de Manresa i els tràmits que s'hi poden fer. La setmana que ve el visitaran.

Els estudiants prenien apunts, alguns de forma més acurada que d'altres, i sobretot preguntaven moltes coses i responien les qüestions que plantejava Tiñena. "Fem preguntes per copsar realment què van entenent". Al final de la classe comentava que "no es tallen gens. Aquest no-filtre fa que demanin, que no tinguin vergonya de preguntar i que aflorin tots els seus dubtes i les seves reflexions. Fa la classe molt més enriquidora". La jornada va acabar amb els alumnes entusiasmats i esperant ja amb impaciència que sigui dijous vinent per tornar a la uni.

El curs s'ha fet a mida i "vol ser molt vivencial, que puguin aplicar el que aprenen al seu dia a dia", va explicar la coordinadora del projecte UniversiMÉS, Laia Cladellas. Té tres blocs. "Vivim en societat", perquè "entenguin el món que els envolta, un altre de gestió de l'economia, per dotar-los d'eines perquè la puguin gestionar també en el seu dia a dia, i l'últim bloc que és l'artístic, per oferir-los un ventall de possibilitats culturals que a vegades no tenen l'oportunitat d'haver viscut. S'ha partit molt de les seves necessitats".

Les classes no són l'únic que els espera, als nous estudiants. Ja s'ha començat a formar un grup de voluntaris entre els alumnes de la FUB per "facilitar la seva integració i que puguin fer xarxa social". Es tracta que no tot es limiti a la classe i al grup, sinó que es familiaritzin amb tot l'espai universitari.

El projecte UniversiMÉS està impulsat per la FUB, Ampans i el grup BBVA. És pioner a l'estat espanyol. Per a Cladellas, "seria fantàstic que això no fos notícia perquè voldria dir que vivim en una societat més accessible, rica i plural, i que acceptem més la diversitat". Els alumnes tenen una discapacitat inferior al 65 %.