Aquest dilluns a 2/4 de 8h del matí van sortir dos autobusos de l'estació de Manresa direcció la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), tal i com havia anunciat el Departament de Territori i Sostenibilitat. L'ampliació del servei s'ha produït després de la denúncia publicada per aquest diari dimecres que recollia protestes d'usuaris que havien d'anar drets, asseguts al terra de l'autobús o que, en alguna ocasió, no havien pogut ni pujar-hi perquè anava totalment ple. Aquest reforç permet disposar de dos vehicles i donar cobertura a tots els estudiants que han d´accedir a la universitat a primer hora del matí.

La situació d'aquest dilluns ha estat completament diferent a la viscuda la setmana passada, ja que els usuaris que han pujat en algun dels dos autobusos que mostraven al cartell de leds "direcció Bellaterra" han pogut viatjar força amples. S'han posat al servei dos autobusos: un de 70 places i un segon de 59; i en total han viatjat 74 persones, per la qual cosa, el segon vehicle s'ha activitat perquè faltava plaça només per a 4 persones. A la pràctica, els passatgers s'han repartit en els dos busos: 22 anaven al de 59 places, i 52, al de 70.

Segons han explicat treballadors de Castellà, el segon autobús, cada dia estarà a punt per si ha de sortir, tot i possiblement i veient la xifra de passatgers de dilluns, no sempre serà necessari.

A l´inici del curs escolar passat aquesta línia es va millorar i va passar d´una expedició d´anada i una de tornada a tres expedicions d´anada i dues de tornada els dies lectius universitaris, amb el següent quadre d´horaris:

Aquest increment de servei va comportar pràcticament doblar el nombre d´usuaris. El mes de setembre de 2015 es van transportar 2.242 viatgers enfront els 1.202 del 2014. Amb l´inici del curs escolar actual, la demanda s´ha incrementat novament (més d´un 60%) de manera que aquest setembre s´han transportat 3.654 viatgers. Això ha provocat que l´expedició amb sortida de Manresa a les 7.20 hores no tingui prou capacitat per atendre tota la demanda. El Departament reforça aquesta franja horària per poder transportar còmodament tots els estudiants.

Territori i Sostenibilitat també farà un seguiment sistemàtic de l´evolució de la demanda del servei per si cal adoptar altres mesures.

La Generalitat ha volgut deixar constància que fins que no acaben totes les matriculacions no es pot saber com queda distribuïda exactament la demanda, i el que s'està fent ara és "reajustar" el servei d'un curs encara incipient.

El departament de Territori i Sostenibilitat ha volgut recordar que "la normativa preveu que la gent pugui anar dreta a l'autobús, tot i que no és desitjable".

La informació publicada per aquest diari dimecres recollia declaracions d'estudiants que relataven que en viatges d'anada a la universitat hi havia usuaris que s'havien de desplaçar com sardines, drets o asseguts a terra, i així i tot n'hi havia que s'havien quedat sense poder accedir al bus. Usuaris del servei de bus reclamaven una ampliació dels horaris i del nombre d'autobusos.

Segons el testimoni d'una usuària del servei, dimarts hi va haver un canvi de vehicle perquè havien entrat 74 persones en un autobús de 60 places i encara en quedava una desena a fora. Això va provocar que algunes persones baixessin de l'autobús. Tot i així, en el segon autobús, també hi va haver gent que va quedar sense seient.

El curs passat es va fer una ampliació del servei, que fins a aquell moment només tenia dues expedicions diàries, una d'anada a les 6:50 h del matí i una de tornada a les 14:30 h, i va guanyar tres expedicions més: a les 7:20 h i 13:35 h d'anada i a les 19 h de tornada.