A hores d'ara, l'únic que se sap és que algú va canviar irregularment un examen per un altre mentre estava custodiat a les dependències de Recursos Humans, a l'edifici de la Florinda. Però, com es va fer la custòdia d'aquest examen i de la resta d'exàmens del procés de selecció? Estaven guardats en algun calaix tancat amb clau? Eren, en canvi, damunt d'una taula a l'abast de tothom? Com es garantia la seva protecció? Són preguntes que l'Ajuntament de Manresa, de moment, es nega a respondre, al·legant que hi ha una investigació judicial en curs.

En la roda de premsa celebrada dimarts, la portaveu del govern, Àuria Caus, i el regidor de Recursos Humans, Jaume Torras, van assegurar que el cas no els obligarà a modificar en el futur la forma de custòdia de documents, ja que no ha fallat el procediment, sinó que el que va fallar va ser una persona, la que va cometre la irregularitat. La identitat d'aquesta persona és la que està sent investigada pels Mossos d'Esquadra, per ordre del Jutjat d'Instrucció 1 de Manresa.

L'Ajuntament, a preguntes d'aquest diari enviades per escrit (el regidor Torras ha declinat ser entrevistat), no ha aclarit com es feia la custòdia dels exàmens i com es pot assegurar que, en el futur, cap altra persona no pugui tornar a "fallar", és a dir, que no pugui tornar a tenir al seu abast la possibilitat de cometre la mateixa irregularitat. Tot i així, assenyalen fonts municipals, "estem predisposats a fer les millores que calgui perquè tots els processos estan subjectes a la possibilitat de millora". En aquests moments, no hi ha cap altre procés de selecció obert, afirmen.

La responsable del procés de custòdia dels exàmens era la cap de secció de Recursos Humans de l'Ajuntament, que, a més a més, és la mare de l'aspirant a qui es va voler afavorir amb el canvi d'examen (la prova entregada pel candidat tenia un nivell deficient, mentre que l'examen suplantat, escrit amb una cal·ligrafia diferent, tenia respostes correctes). El govern, però, tampoc no aclareix si, des que va conèixer els fets, ha parlat amb ella o amb el candidat, i es limita a assenyalar que els fets estan sent objecte d'investigació judicial. El que sí que ha sabut aquest diari és que la funcionària està de baixa des de l'endemà que fos traslladada al departament de Territori.