Per tal de sortir de l'atzucac que suposa tenir el 65% de les inspeccions tècniques d'edificis de més de 40 anys pendents quan ja s'han superat dues vegades els terminis previstos (vegeu Regió7 del dia 1 d'octubre), l'Ajuntament de Manresa ha pres mesures que passen per relaxar els terminis i reforçar el personal que hi destina.

El regidor d'Urbanisme, Marc Aloy, ha explicat que per fer front a aquesta situació s'han pres mesures de caràcter organitzatiu en un marc en el qual "tenim la plantilla justíssima i congelada sense poder incorporar-hi ningú més". Així que el que s'ha fet ha estat "reestructurar amb les eines que tenim".

Per una part s'assignen més recursos humans dins del nou organigrama funcional de l'Ajuntament, aprovat el 21 de juliol passat.

Segons Aloy, una secció es dedicarà primordialment a la tramitació d'aquests expedients i estarà en ple funcionament l'any vinent.

També s'han adoptat mesures provisionals de suport. El regidor d'Urbanisme ha recordat que l'actual marc legal impossibilita l'ampliació de plantilles de personal excepte en casos excepcionals.

En aquest context, es va fer una convocatòria d'un pla ocupacional cobert per un arquitecte, per un període de 6 mesos, per portar a terme les inspeccions i els informes posteriors que pertoquin. Aquest arquitecte va començar a treballar el mes de juliol passat i això ha permès realitzar 160 informes sobre la situació de deficiència o aptitud dels edificis.

Segons Aloy, el que s'ha procurat és "ajustar el personal perquè algú més s'hi pugui dedicar. Tant en l'àmbit jurídic com tècnic i administratiu hem hagut de donar una resposta i, per tant, fem un petit grup de treball que pugui agilitzar la tramitació".

Més flexibilitat

Un altre front d'actuació ha estat l'adaptació a la normativa de la Generalitat, que fa una interpretació més favorable a l'interessat en el sentit de flexibilitzar l'obtenció del certificat d'aptitud dels edificis. S'està estudiant la modificació de l'ordenança municipal vigent i que l'Ajuntament s'aculli a la normativa de la Generalitat "en tot allò que pugui resultar més favorable als interessats, flexibilitzar terminis per obtenir el certificat d'aptitud dels edificis d'habitatges". D'aquesta forma s'aconsegueix una homogeneïtzació de tràmits administratius en l'àmbit nacional.

Adaptació de les ITE

L'Ajuntament adaptarà les Inspeccions Tècniques d'Edificis (ITE) al model aprovat per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i en la tipologia dels informes hi haurà una classificació de deficiències molt greus (quan representen un perill imminent i generalitzat per a l'estabilitat de l'edifici i la seguretat de les persones i requereix una intervenció immediata), greus (aquelles que representen un risc imminent per a l'estabilitat o seguretat de determinats elements de l'edifici o greus problemes de salubritat, que requereixen l'adopció de mesures cautelars), importants (les que afecten la salubritat i funcionalitat de l'edifici i fan necessària una intervenció correctora) i lleus (les que fan necessari realitzar treballs de manteniment preventiu o corrector per evitar l'agreujament o l'aparició de noves deficiències).

Aptes i no aptes

Un cop realitzada la inspecció tècnica, l'Ajuntament expedirà o denegarà el certificat d'aptitud, segons determina el decret 67/2015 de la Generalitat.

S'atorgarà el certificat d'aptitud si la inspecció mostra que no hi ha deficiències a l'edifici o que aquestes són lleus. Tindrà una vigència de 10 anys.

S'atorgarà un certificat d'apte provisional quan hi hagi deficiències importants. Tindrà una durada de 6 anys, amb una revisió als 2 i als 4 anys, per comprovar que no han empitjorat les condicions o acreditar que ja s'han realitzat les obres de reparació.

El certificat d'apte cautelar serà per als edificis on hi ha deficiències greus o molt greus que comporten la imposició de mesures cautelars. Tindrà una vigència de 3 anys, amb una revisió mínima cada 12 mesos per acreditar que no han empitjorat o que s'han subsanat.

Es denegarà el certificat si existeixen deficiències greus o molt greus a l'edifici.