L'Ajuntament i el jutjat d'instrucció número 6 de Manresa han obert sengles investigacions per comprovar si un policia local va falsejar una multa amb què va sancionar una persona de forma arbitrària per estacionament indegut. La regidora de Seguretat Ciutadana, Olga Sánchez, va dir aquest dimarts a Regió7 que el consistori s'ha posicionat perquè és la primera vegada que es dóna un cas com aquest a la Policia Local de Manresa.

Segons ha pogut saber aquest diari de fonts pròximes al cas, l'origen del procediment judicial és una multa posada al vehicle d'una mare que portava el fill a l'escola a Manresa. El policia local que estava vigilant la zona la va multar per haver aparcat en un espai on, segons ell, era prohibit. Per a la conductora, però, l'estacionament era correcte, i ho ha argumentat de forma prou sòlida perquè el jutge consideri que hi ha indicis que la multa va ser posada sense fonament. Un comportament que ha qualificat de falsificació en entendre que, en redactar una multa de forma arbitrària, estava generant un document oficial fals, extrem que ara haurà de ser dilucidat durant el procediment judicial.

El cas és singular per dues raons: una, perquè no és habitual que un jutge qualifiqui de falsificació la imposició incorrecta d'una sanció. Les circumstàncies concretes d'aquest cas, que aquest diari no ha aconseguit precisar, explicarien aquest fet. L'altra raó és perquè una normativa recent impedeix que un agent que és denunciat denunciï al seu torn el denunciant, de manera que, en aquesta ocasió, el policia apareix com a únic denunciat.

El cas arrenca el 3 de novembre del 2015. Una conductora que deixava el fill a l'escola va denunciar el policia local que vigilava la zona per amenaces. El 27 de novembre es va celebrar el judici. Durant la vista, el jutge, després d'escoltar els testimonis i de veure les proves, va entendre que l'agent hauria pogut incórrer en falsedat documental en imposar la sanció. Davant d'aquesta possibilitat, va dictar una resolució per continuar el procediment per investigar si realment era cert o no. La defensa de l'agent va interposar els corresponents recursos, que van ser desestimats pel mateix jutjat i per l'Audiència Provincial de Barcelona, que va confirmar l'obertura de les actuacions prèvies.

Dijous passat, 6 d'octubre, l'Ajuntament va tenir coneixement que el jutjat d'instrucció número 6 de Manresa havia tornat a obrir diligències dos dies abans, i que l'agent serà investigat per un delicte de falsedat en document públic i per un de lleu d'amenaces. Davant d'això, el govern de Manresa ha decidit obrir la seva investigació.

Un cas estrany

La regidora Sánchez va explicar, aquest dimarts, que de judicis per amenaces entre agents de la policia i ciutadans n'hi ha hagut més d'un, i va afegir que "els agents sempre han resultat absolts", però que, en canvi, per falsedat, "no n'hi ha cap precedent. És la primera vegada que el jutge decideix investigar un policia local per un tema de falsificació". Va anunciar que el que ha fet ara l'Ajuntament ha estat "obrir un procés informatiu per recollir tota la informació d'uns i altres" i que "ja decidirem què fem, perquè ens estranya molt".

Aquest dimarts, la secció sindical del Sindicat Professional de Policies Municipals de Catalunya (SPPM-Cat) a Manresa, per boca del seu president, Joan Pujols, va defensar l'agent implicat en el cas, que està sindicat amb ells. Va assegurar que "no entenem els fets pels quals està sent investigat".

Sobre la decisió de l'Ajuntament d'obrir diligències, Pujols, que també és el president de la junta de personal de l'Ajuntament, va ser molt crític. "Creiem que, en certs moments, té molta pressa per comunicar segons quins fets a la premsa, com en aquest cas, mentre que en el de l'examen falsificat, ha trigat mesos". I afegia en el mateix to agre que "obre expedient als treballadors que li interessa, com en aquest cas, que s'ha afanyat a fer-ho; en canvi, en el recent de l'examen no ha obert ni té intenció d'obrir expedient informatiu".

Així mateix, va apuntar que "demanarem a l'Ajuntament que, acabat el judici i aclarit tot, si el jutge diu que no hi ha hagut cap falsificació, emprengui una acció legal contra la persona o les persones que han impulsat aquest fet". El sindicat oferirà "assessorament" a l'agent, amb qui aquest dimarts no havia parlat perquè feia festa. Va recordar que "l'Ajuntament està obligat a oferir-li defensa jurídica".