"Una animalada!". L'investigador manresà Pere-Joan Cardona expressa amb aquesta paraula tan eloqüent el que significa poder fer arribar a setze nous països, a banda d'Europa i l'Índia, el probiòtic antituberculosi que ha creat. Ho farà possible un acord amb la potent farmacèutica SRS Life Sciences. Aquest nou acord comporta posar-lo a l'abast de més de 5 milions de persones.

El probiòtic Nyaditum Resae genera una resposta immune protectora contra la tuberculosi; és a dir, que acostuma el cos a tolerar el micobacteri, de manera que la resposta inflamatòria que genera en contra en cas d'infecció és menys intensa i letal. El 2015, Manremyc, l'spin-off biotecnològica liderada per Cardona , ja va signar acords amb Reig Jofre per a la distribució del producte a Europa, i amb Tablets India, empresa líder al sector a l'Índia i el Nepal.

A Manresa, el 2018

A l'Índia, explica Cardona, on l'acord amb Tablets India és per a deu anys, la previsió inicial és que arribi a un milió de persones el primer any i fins a trenta els nou restants. Tot i que s'havia de començar a distribuir a final d'aquest, s'endarrerirà fins a començament del 2017 per "temes tècnics". Pel que fa a Europa, "on tot és més lent perquè la legislació europea és complicada, hi ha 28 països i cadascun hi posa obstacles", calcula que es pugui comercialitzar al llarg del 2017. A Manresa "no el podrem veure fins al 2018". Als setze països fruit del darrer acord amb SRS Life Sciences, "la idea és que a final de l'any vinent ja pugui arribar a la majoria de països".

Curiosament, és a la capital del Bages, a la llera del riu Cardener, sota la Seu, on el microbiòleg va recollir i identificar el bacteri (Mycobacterium manresensis) a partir del qual ha desenvolupat aquest suplement alimentari, que va patentar el 2013 i que a final del 2014 va superar l'assaig clínic fet a l'Hospital Germans Trias que va servir per demostrar la seva "seguretat i propietat" a l'hora de generar una resposta immune protectora. Cardona avança a Regió7 un nou assaig que hauria de començar el mes vinent a la República de Geòrgia amb 3.300 persones, liderat per l'Institut de Recerca Germans Trias, per conèixer el seu grau d'eficàcia en aquest país. Diu que, a diferència dels medicaments, en el cas del probiòtics aquesta no és una prova obligatòria, però que, malgrat això, la intenció és fer aquest assaig a cada país on es comercialitzi. Se li gira feina.

El manresà explica que "l'amo de SRS Life Science és de l'Índia i té una gran sensibilitat pel tema. Tenen un sistema de distribució molt potent i multinacional. Volien el producte sí o sí perquè hi creuen i trobaven que seria una bomba". Aquest grup farmacèutic amb seu a Singapur va ser fundat el 1997 i té presència en 77 països. Per començar, distribuirà el suplement a: Angola, Etiòpia, Filipines, Geòrgia, Indonèsia, Kazakhstan, Myanmar, Nigèria, Papua Nova Guinea, Rússia, Sud-àfrica, Tailàndia, Ucraïna, Uzbekistan, Xina i Vietnam. Cardona està convençut que l'acord amb aquest grup farmacèutic "farà que la distribució es dispari perquè, habitualment, el que es firma és més conservador que el que s'acaba fent perquè, si no es compleix, hi ha una penalització", de manera que es va a cop segur.

Manremyc ha externalitzat la producció del probiòtic. Se la reparteixen la planta de fermentació de la UAB i el Servei de Desenvolupament del Medicament de la UB. "Cadascú fa la seva part i una tercera empresa ho valida".

El tractament és d'una capsa amb catorze càpsules cada any i el cost s'adaptarà al nivell de vida de cada país. De moment, es vendran a la farmàcia. "Per a una segona fase de distribució més massiva requerirà implicar-hi ONG i els governs". Ja no té aturador.