La nova facultat de Medicina de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), que dijous va rebre el llum verd del Consell Interuniversitari de Catalunya, encara té peces per encaixar. Per exemple les matèries que s'impartiran a Manresa, cosa que la federació universitària no ha determinat, almenys públicament. També la participació que tindrà en aquest projecte la Fundació Althaia, que de moment n'està al marge.

El ferro de la UVic-UCC, els alcaldes de Manresa i Vic, Valentí Junyent i Anna Erra respectivament, el rector de la universitat, Jordi Montaña, i el comissionat per al grau de Medicina, Joaquim Arimany, van ser ahir al migdia a Manresa per valorar la creació de la nova universitat i l'impacte que pot tenir al territori. Al matí ho van fer a Vic. Ara només falta el vistiplau del govern de Madrid.

Els estudis es repartiran entre Manresa i Vic, van anunciar, però sense especificar quines matèries s'impartiran en un i altre campus. El fet que Vic perseguís la facultat molt abans que es creés la federació universitària entre les dues ciutats, fa dos anys i mig, fa pensar que la seu principal serà a la capital d'Osona, sin més no inicialment.

"Hi haurà mobilitat dels alumnes", va dir el rector Montaña a Manresa. "No hem de patir per això", va afegir Arimany. "Són estudis que Vic i Manresa sols no els podríem fer. S'ha d'anar veient de forma progressiva com es va encaixant tota l'estructura".

Serà una comissió tècnica la que a partir d'ara determinarà el camí que s'ha d'emprendre i com s'ha de recórrer. Això sí, a ritme de marxa activa com a mínim perquè la previsió és que la facultat de Medicina arrenqui el curs vinent, el 2017-2018, amb 3 grups de 30 alumnes cadascun. Després de l'aprovació del Consell Interuniversitari, "avui [ahir per al lector] és el dia zero i l'hora zero", comentaven a la Fundació Universitària del Bages.

L'altre element que cal tenir en compte és el paper que hi jugarà la Fundació Althaia, de dimensions notablement més grans que els centres sanitaris de Vic i l'entorn, i que des de fa anys ja forma metges. Actualment ho fa a través de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). Junyent va afirmar respecte d'això que a partir del llum verd que s'ha donat a la nova facultat "comptem que puguem incorporar Althaia".

Actualment hi ha un decret governamental que no permet que dues universitats facin formació en un hospital. És un obstacle que només es pot salvar si en aquest cas la UIC donés el permís perquè alumnes de la UVic-UCC fessin pràctiques a la Fundació Althaia, bàsicament a Sant Joan de Déu.