Manresans que busquen local i manresans que en lloguen es van trobar aquest dissabte en la primera edició que s'ha fet a la capital del Bages de la campanya "Aixequem les persianes!", que es va dur a terme a 16 municipis més de Catalunya, entre ells Solsona. És una jornada de portes obertes d'establiments ara sense activitat, amb l'objectiu que s'hi obrin futurs negocis, i a Manresa aquesta crida va incidir entre artistes, dissenyadors i restauradors.

A la capital del Bages la campanya va atreure una vintena de potencials llogaters, majoritàriament de Manresa, que van visitar una quinzena de locals del centre històric, en general de propietaris també manresans, però també d'entitats financeres. El recorregut, sota el guiatge del comissionat del centre històric, Adam Majó, es va fer pels carrers Sant Miquel, Sobrerroca, Sant Andreu, plaça de Sant Ignasi i carrer de Santa Llúcia, i va incloure locals emblemàtics com l'antiga llibreria Sobrerroca, l'antic restaurant El Celler, i Lanas EPI. Quinze locals en dues hores obligava a fer visites llampec, i en la majoria de casos el propietari havia deixat la clau als organitzadors o a l'agent immobiliari.

La campanya es desenvolupa al centre històric, que en el cas de Manresa "té molts locals buits, alguns amb molt potencial, però també amb dificultats d'accés, d'instal·lacions, o per complir la normativa perquè són vells", apuntava Majó. Amb tot, al centre històric les llicències d'obres són més econòmiques, i la d'activitats té una bonificació del 95 %, i aquests eren dos dels principals atractius per als visitants. Com a manresans, alguns també s'interessen pel nucli antic perquè hi van néixer, o per l'interès de poder revitalitzar un barri en què hi veuen potencial. És el cas de Marc Velasco i Marta Huguet, que busquen un local per expandir l'estudi de disseny Dosidesign, que ja tenen a Manresa.

Entre els interessats també hi havia una parella d'artistes que busquen un taller per treballar i fer-hi classes, i vàries persones que volen un local per a un restaurant o negocis vinculats, com és el cas d'una pastissera argentina que fa una vintena d'anys que viu a Manresa i vol obrir un establiment que combini llibreria i cafeteria. També el manresà Toni Vilella, de l'empresa de restauració d'obres d'art Montart Restorer, mirava locals on poder traslladar el negoci, que ja té a Manresa.

L'experiència va agradar però no va donar els resultats esperats. Els locals no s'adeqüen al que vol el client, els troben cars (entre 200 i 500 euros mensuals), o necessiten massa reformes.