La plataforma d'entitats per a la rebaixa de l'IBI ha posat sobre la taula la proposta de crear un ens administratiu local que englobi els municipis de Manresa, Sant Fruitós de Bages i Sant Joan de Vilatorrada.

En la roda de premsa convocada per reiterar la demanda d'una rebaixa fiscal de l'Impost de Béns Immobles (IBI), el front d'entitats ha afirmat que «cal començar a treballar en noves idees per incrementar els ingressos municipals». Es tracta de fer un pas més i davant el que consideren que és una postura tancada de l'Ajuntament de Manresa a l'hora d'aconseguir una fiscalitat més justa.

La plataforma d'entitats per a la rebaixa de l'IBI és una agrupació integrada per una cinquantena d'entitats que inclou des de sindicats i associacions de veïns fins a agrupacions empresarials, col·legis professionals i altres organitzacions associatives de la ciutat.

En paraules d'Enric Massana, president de la delegació Bages Berguedà del Col·legi d'Arquitectes, es tractaria de plantejar de forma embrionària el debat de la necessitat «d'eliminar la cotilla dels termes municipals de línies medievals que no porten enlloc perquè ni les infraestructures ni l'activitat econòmica ni la mobilitat tenen a veure amb aquelles antigues separacions i imaginem-nos una àrea urbana administrativa metropolitana. Estaríem parlant d'una ciutat d'uns 95.000 habitants»

Masana ha recordat «els ensurts que hem viscut recentment quan Manresa ha baixat dels 75.000 habitants i que ens ha fet perdre milions d'euros». Ha afegit que «Manresa es troba en un moment crític en el què ni creix ni decreix. Està en unmoment d'estancament i aquesta proposta que posem sobre la taula no té a veure amb que els municipis perdin la seva estricta personalitat, poden haver-hi districtes i això es pot gestionar de mil maneres, però intentem gestionar com un àrea administrativa única».

El president de la delegació Bages Berguedà del Col·legi d'Arquitectes ha afirmat que una ciutat de 95.000 habitants tindria una força més gran i funcional que permetria empényer la capitalitat de la vegueria d ela Catalunya central.

Les paraules de Masana han estat secundades per la resta de representants de la plataforma de l'IBI a la roda de premsa: Pere Casals com a president de la Cambra de Comerç; Lluís-Vidal Sixto, secretari d'Organització de CCOO Vallès Occidental-Catalunya Central; Enric Martí, president de la federació de barris; Josep Alias, president del Gremi de Constructors de Manresa i Comarques, i Jordi Carreras, i Jordi Carreras, Secretari-Gerent Cambra de la Propietat Urbana de Manresa i el Bages.

La idea d'intentar gestionar d'una forma conjunta tot un conjunt d'aspectes comuns inclouria la promoció turística, el sòl industrial i la mobilitat. La plataforma va reclamar «ambició als nostres governants per fer un pas endavant i generar il·lusió col·lectiva».

La plataforma va expressar la seva «extranyesa» per la manca de planificació estratègica de ciutat. Lluís-Vidal Sixto ha insistit en la necessitat «d'anar més enllà del cercle tancat de la manca de recursos» i de fer-ho «amb estratègies comunes en les què tothom hi surti guanyant, obrint-se de mires per poder pensar més enllà de les fronteres administratives».

Per la seva part, Pere Casals ha afirmat que es tracta «de posar una reflexió a debat. No ens tocaria a nosaltres estructurar aquest debat,però si altres no ho fan l'acabarem estructurant nosaltres».

La plataforma ha deixat clar que no es tracta d'un tema només de govern sinó del conjunt de partits polítics, als que va demanar «una mica més d'imaginació»

Rebaixa de l'IBI

La proposta de crear un nou marc de col·laboració administrativa es va plantejar en una compareixença pública en la què es va tornar a reclamar abaixar un 5% anual la quantitat total recaptada enconcepte d'IBI, aplicant aquesta reducció de manera lineal a tots els rebuts.

Aquesta progressiva reducció de la recaptació caldria mantenir-la fins a equiparar la mateixa als valors reals de mercat.

També sol·licita que l'Ajuntament de Manresa s'aculli sempre que sigui possible a l'actualització de valors cadastrals per coeficients aprovats per la Llei de pressupostos generals de l'Estat per tal d'acostar els valors cadastrals als valors actuals de mercat de béns immobles.

Finalment, sol·licita que la tarifació social de Manresa referida a l'IBI es faci d'acord amb la proposta del president de la Generalitat de Catalunya d'un salari mínim de mil euros en lloc de la tarifació actual.