Tal com havien avisat, alguns veïns d'Alba de Tormes (Salamanca) van xiular i insultar la monja argentina resident a Manresa, sor Lucía Caram. Havien fet córrer que la religiosa estava a favor de la independència de Catalunya, i per a alguns, això és el dimoni. Xiulets i banderes espanyoles per recordar a la monja que més enllà de l'Ebre hi ha un sentiment també nacionalista, però de signe contrari al de Catalunya.

Hi anava a parlar de santa Teresa, ho feia en castellà i tractava sobre la figura d'una religiosa que, suposadament, aquesta terra s'estima, però tant se val: un ampli sector dels aplegats a la plaça Major de la població només tenien un únic interès, i aquest era fer impossible l'acte que sor Lucía, escridassada i tot, va fer possible.

Una nit, la de dissabte, que difícilment oblidarà sor Lucía Caram, acostumada a rebre l'aplaudiment per la feina social que fa a la seva ciutat i a Catalunya. No només hi va haver crits, proclames i xiulets contra la monja resident a Manresa, sinó que la policia va haver d'intervenir per evitar un conflicte entre els assistents i va detenir dues persones.

A la plaça Major del poble s'hi van viure moments de tensió. Desenes de joves que portaven banderes d'Espanya van fer una sonora xiulada i van fer proclames a favor de la unitat d'Espanya per protestar per la presència de Caram. Es van poder sentir xiulades i crits de "monja separatista", "no ens enganyis, Catalunya és Espanya" i "visca Espanya". A la vegada, altres veïns van respondre amb aplaudiments. La presència de sor Lucía Caram havia despertat una gran expectació. La plaça era plena, com mai, de gent encuriosida per sentir la monja de la solidaritat, però també de mitjans de comunicació que van omplir l'ajuntament fins a fer impossible que els càrrecs polítics que hi van fer cap poguessin ser al balcó, al costat de la monja.

I sor Lucía Caram va parlar de santa Teresa, de la seva condició de monja de clausura i de la seva feina ingent fora de les parets del monestir. De la seva religiositat i del seu caminar pel món. També va aprofitar el missatge de la també religiosa per introduir conceptes com la tolerància, que en aquell ambient de crispació va ser especialment apreciat pels que sí que la volien escoltar. I va generar aplaudiments en aquest sector.

La monja va penjar ahir a Facebook la crònica de l'acte amb una frase: "que la pau esclati en els cors i sigui una realitat entre els pobles".