Quatre taules, cadires i ordinadors, una pissarra, i un mural a la paret que mostra uns infants que es diverteixen aprenent configuren l'espai de l'escola popular de repàs que ha posat en marxa la Plataforma d'Afectades per la Hipoteca i el Capitalisme (PAHC).

L'escola ha obert portes al carrer de Sobrerroca de Manresa i funcionarà de dilluns a divendres com a servei gratuït que ofereix la PAHC per tal d'ajudar a les famílies que no disposen de recursos suficients per poder pagar un centre de reforç privat.

«Cobrim unes necessitats que tenen moltes famílies amb recursos econòmics baixos i que no es poden permetre un centre privat. I l'escola popular és el resultat de la construcció de la xarxa ciutadana que hem creat per respondre a aquesta situació», diu Carles Duran, un dels voluntaris de l'escola popular.

«Vam veure les necessitats de les famílies i vam decidir crear aquesta escola. Des de la PAHC reclamem edificis perquè la gent hi pugui viure i s'omplin de vida. Teníem aquest espai sense fer-hi res, i hem decidit tirar endavant aquesta iniciativa tant bonica, en un barri oblidat per l'Ajuntament», indica Berni Sorinas.

Santiago Bruno és un altre dels vint voluntaris que s'encarreguen d'ajudar els infants en les seves tasques acadèmiques. Cada dos alumnes els acompanya un professor per tal d'oferir una atenció personalitzada i poder resoldre els dubtes que els hi puguin sorgir durant les classes. I és que el repàs, no s'imparteix a través d'una classe magistral, sinó que ho fan amb un atenció personalitzada. «Volem tenir un tracte més proper, més personalitzat amb l'infant, fer un seguiment acadèmic i potenciar la comunicació amb les famílies i les escoles. L'aprenentatge no és només aprovar els exàmens i ja està. L'educació va molt més enllà de tot això», comenta Bruno.

De 32 a 40 alumnes

En un principi, l'escola popular va preveure oferir 32 places, però davant l'acollida del projecte entre les famílies, van decidir ampliar fins a un màxim de 40 alumnes. Tot i així, hi ha hagut infants que s'han quedat fora. «És una llàstima que s'hagin quedat nens sense poder venir. En un futur potser ampliem el nombre d'alumnes però és el primer cop que fem aquest projecte i hem de tocar de peus a terra», explica Clàudia Sorinas.

La plataforma també es planteja d'aquí un temps oferir nous cursos. «Mares dels infants s'han acostat al local per demanar si oferíem cursos de català i castellà. No ho havíem pensat però si hi ha persones que s'han interessat amb el tema, estaria bé poder-les ajudar», assenyala Sorinas.