El Servei d'Oncologia de la Fundació Althaia de Manresa té previst donar 200 altes aquest any a persones que un cop deslliurades de la malaltia seran ateses a primària per fer-ne el seguiment. És el doble que l'any passat.

Aquest fet és possible gràcies a un programa pioner en el tractament a primària de llargs supervivents de càncer que porten a terme conjuntament l'esmentat Servei d'Oncologia d'Althaia i les àrees bàsiques de salut de les comarques del Bages, Berguedà i Solsonès. Aquestes últimes gestionades per l'Institut Català de la Salut, el Centre Sanitari de Solsonès i la Fundació Althaia (veure Regió7 del 29 d'octubre del 2015).

L'objectiu final és normalitzar l'atenció de la persona que ha superat un càncer i integrar-la en el seguiment de l'atenció primària, igual que es fa amb altres tipus de patologies.

Amb el programa s'eviten desplaçaments i duplicitats. El treball conjunt es va iniciar fa més de 10 anys. Durant aquest temps s'han adaptat les guies actuals, s'han organitzat jornades de treball i s'ha avançat en la coordinació.

En el sector sanitari s'entén per llarg supervivent el pacient que està lliure de la malaltia oncològica, que ja no rep tractament, ja sigui quimioteràpia o radioteràpia, i que fa més de 5 anys que va ser diagnosticat. Tot i així se n'ha de fer seguiment.