Tècniques de respiració conscient, d'autoconeixement, de gestió de les emocions, meditació i, en definitiva espiritualitat. Això és el que han experimentat aquest dijous un grup d'alumnes de 2n d'ESO de l'escola FEDAC de Manresa al llarg del darrer tram del camí ignasià entre Castellgalí i la capital del Bages. És el que s'anomena projecte Lotus Blau, que forma part del pla estratègic Manresa 2022.

La idea és acostar la Manresa ignasiana a la ciutadania, i en aquest cas als joves i els nens, però donant una especial rellevància a l'espiritualitat des d'una perspectiva laica. La mateixa que potser va viure Sant Ignasi i mentre recorria el camí.

El grup d'alumnes hasortit de bon matí amb tren fins a Sant Vicenç. Des d'aquí s'han adreçat a Castellgalí per recórrer els 12 quilòmetres que hi ha fins Manresa, igual que va fer Sant Ignasi abans d´estar-se a la ciutat. Entremig, en espais naturals, han fet tècniques de respiració, regulació emocional, ioga o meditació.

Segons la coordinadora del projecte Manresa 2022 Sònia Puyol, la ciutat ignasiana no és tan sol patrimoni, sinó també espiritualitat que, en aquest cas, es vol transmetre als joves i als nens "per millorar l'autoconsciència i l'educació en valors" com la compassió, la solidaritat, la fraternitat, la pau o la resolució de conflictes. Això "ajuda a la cohesió social", assegura.

El projecte Manresa 2022 té diversos eixos. El camí, l'acollida i la llum. El Lotus s'emmarca en aquest últim, la llum, que és el que engloba activitats culturals, artístiques, formatives, d'educació i també les espirituals. L'objectiu final és "crear una marca de ciutat espiritual, amb ànima, fet que ens pot diferenciar i distingir respecte la resta de ciutats".

L'activitat ha sigut una prova pilot. El curs vinent més centres podran fer el camí. En aquest el faran alumnes de la FEDAC i els més petits del Renaixença, encara que aquests darrers faran els exercicis a classe o espais naturals propers.