Ecoviure, la fira manresana dedicada a l’ecologia i la sostenibilitat, ja té a punt l’edició 2016, que se celebrarà aquest proper cap de setmana. Per primera vegada, la fira diversifica espais amb dos pols d’atracció ben diferenciats: d’una banda, el Palau Firal de Manresa, on hi haurà el gruix d’expositors de sectors tan diversos com la construcció sostenible, les energies renovables, l’alimentació, la cosmètica o el tèxtil ecològics; i de l’altra, la plaça de Sant Domènec de Manresa, que s’estrena com a seu de la primera mostra del vehicle elèctric. La mostra es durà a terme durant el divendres i el dissabte, amb la participació de set empreses locals que hi portaran els seus vehicles o solucions per a la mobilitat amb energia elèctrica. Durant aquests dos dies, hi haurà un servei de taxi elèctric gratuït entre la plaça de Sant Domènec i el Palau Firal.

Una fira consolidada

Aquest migdia, el Palau Firal ha acollit la presentació del certamen, amb la presència del regidor de Qualitat Urbana i Serveis de l'Ajuntament de Manresa, Jordi Serracanta, que ha remarcat la consolidació de la fira, després de 18 edicions, i els tres àmbits en què fa incidència: el Fòrum Energia; l'aparador de productes i serveis vinculats a la sostenibibiliat que ofereixen les empreses participants; i els espais de debat, reflexió i tallers diversos. Serracanta ha remarcat la vitalitat i atractivitat de la fira, que "ha ampliat el radi d'atracció, cada cop ve més gent de fora de la ciutat i la comarca", i ha explicat que la comissió organitzadora, a qui ha agraït la tasca, fa un esforç per atraure empreses expositores dels diversos àmbits, amb una incidència especial els darrers anys en temes d'energies renovables, més enllà del sector agroalimentari, també molt present, i d'altres com el de la cosmètica. A la fira es pot trobar "el que menges, el que vesteixes, el que consumeixes".

Una xifra que es manté

Ecoviure 2016 té confirmada la participació d’una norantena d’expositors, una xifra que es manté respecte anteriors edicions. La fira s’obrirà divendres de 4 a 8.30 de la tarda. Durant el cap de setmana, els horaris d’obertura seran de 10.30 del matí a 8.30 de la tarda, amb entrada gratuïta. L’acte inaugural tindrà lloc dissabte a les 11.30 del matí, amb la presència d’autoritats i el lliurament del premi al millor producte de la fira. A continuació, una taula rodona moderada pel periodista Jaume Barberà debatrà sobre com ens imaginem el futur amb personatges com l’economista Arcadi Oliveres, el músic Natxo Tarrés o el naturalista Martí Boada.

Aposta per la mobilitat sostenible

Aquesta ediciod’Ecoviure aposta de manera decidida per la mobilitat sostenible. Per aquest motiu el Fòrum Energia, una trobada de caire professional que es farà divendres a l’auditori del Conservatori de Música, es dedicarà a aquest tema. D’altra banda la Mostra del Vehicle Elèctric portarà a Sant Domènec diferents solucions de mobilitat elèctrica, des de turismes fins a motos i bicicletes, així com sistemes de càrrega. La proposta suposa un pas endavant en la promoció de la mobilitat sostenible utilitzant energies netes i renovables al gran públic.

Exposició “Cases amb energia”

Conèixer què és l’eficiència energètica d’un habitatge i com podem millorar-la és l’objectiu de l’exposició “Cases amb energia”, que podrà veure’s a Ecoviure 2016. Es tracta d’una exposició organitzada en 6 àmbits, cinc d’ells relacionats amb estances d’una casa i el darrer sobre la rehabilitació energètica, en què es mostren els elements constructius que cal tenir en compte per mesurar l’eficiència energètica d’un habitatge. Diumenge s’hi faran visites guiades per un tècnic especialista. Les persones que vulguin participar-hi cal que s’inscriguin al web www.ecoviure.cat.

Alimentació ecològica

L’apartat gastronòmic tornarà a tenir un pes destacat a Ecoviure, tant pel que fa a expositors com a activitats paral·leles dedicades a l’alimentació ecològica. Enguany, la fira comptarà amb la participació d’Ets el que menges, un equip de professionals de diferents àmbits dedicats a la promoció de l’alimentació saludable. Marc Vergés, nutricionista especialitzat en dietoteràpia i medicina naturista, oferirà dissabte al matí una conferència titulada “Collonades sobre l’alimentació. Aspectes de la nutrició incorrectes dels últims 30 anys”.

Les demostracions de cuina, dedicades a divulgar trucs i secrets per cuinar amb aliments ecològics i de temporada procedents dels mateixos expositors i del territori, seran de nou una de les activitats destacades de la fira. Dissabte al matí es farà una demostració de receptes creatives amb proteïna vegetal, a càrrec de la xef Mireia Anglada. A la tarda, serà el torn dels liquats i batuts verds, de la mà de la coach i formadora de cuina terapèutica Cristina Manyer. Diumenge al matí es repetirà el taller de pa amb Idris Cruz, forner d’El forn antic de Manresa, una activitat que els darrers anys ha tingut molt bona acollida. Diumenge a la tarda, la demostració de cuina estarà dedicada a les cuines del món, amb una proposta de pastes i te del Marroc, a càrrec de NouzhaZemmad. Totes les activitats s’acompanyaran d’un tast.

A més a més, també s’han programat tastos de vins i olis ecològics del Bages. Dissabte a la tarda, Josep Pelegrín, millor sommelier de l’estat, guiarà un tast de vins ecològics dels cellers Collbaix i Oller del Mas. L’oli serà el protagonista diumenge, amb un tast d’olis de varietats locals del Bages a càrrec de Sergi Cámara, d’Obaga de l’Agneta.

Activitats i tallers per a totes les edats

Com ha és habitual, Ecoviure farà un esforç especial per difondre els valors de la sostenibilitat entre els més menuts de la casa, que podran participar en diferents tallers i activitats pensats especialment per a ells. Inflables, manualitats amb material reutilitzat, taller d’atrapasomnis i braçalets en solidaritat amb les persones regufiades o un espai de ciència per a infants de 0 a 6 anys són algunes de les activitats proposades.

Per als adults, hi haurà diferents tallers de roba reutilitzada tant dissabte com diumenge, a més de xerrades sobre temes diversos com l’alimentació saludable, el TTIP (el tractat de comerç entre Europa i els Estats Units), l’eficiència energètica, la tracció animal o els arbres fruiters. També es farà una visita a una fica amb gestió autònoma de l’aigua a càrrec de l’empresa La Gota, guanyadora del premi al millor producte d’Ecoviure en la passada edició.

Ecoviure 2016

- 21, 22 i 23 d’octubre al Palau Firal de Manresa.

- Horari d’obertura: divendres 21 de 16 a 20.30; dissabte 22 i diumenge 23 de 10.30 a 20.30.

- Servei gratuït de bus híbrid d’anada i tornada des del centre de Manresa fins al Palau Firal.

- Servei gratuït de taxi elèctric divendres tarda i dissabte des de la Plaça Sant Domènec fins al Palau Firal.