Un equip investigador de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (Uvic-UCC) ha desenvolupat una aplicació web per ajudar a diagnosticar i tractar casos d'intoxicació per bolets. Està pensat bàsicament per a professionals de la salut de qualsevol àmbit, sobretot els d'urgències i d'atenció primària.

L'aplicació consta d'una base de dades que es pot consultar a partir de diversos criteris: per bolets, per síndromes, per símptomes. També detalla les possibles proves de laboratori a realitzar. A més a més aquesta eina permet gestionar casos de pacients concrets. A través d'una sèrie de proves i de qüestionaris, acompanya el professional de la salut en el procés de diagnòstic clínic per assegurar que sigui encertat des del primer moment.

A l'estat espanyol es produeixen entre 200 i 400 intoxicacions l'any per ingesta de bolets verinosos. La mortalitat pel seu consum és del 7 % entre els pacients tractats. Si no són tractats la xifra s'eleva al 30 %, i és especialment elevada en casos que afecten a infants.

L'investigador que ha liderat l'equip, Jaume Miquel March, explica que "especialment en les situacions més greus, és bàsic que el diagnòstic clínic sigui encertat des del primer moment. Tenir un dispositiu mòbil a mà, com a plataforma d'informació i suport, ajuda en la presa de decisions des del principi del quadre clínic i agilitza el diagnòstic i, per tant, el tractament".

A més a més de March, també han participat els metges Salvador Ventura Pedret, especialista en anàlisis clínics i Cristina Ruiz, bioquímica. Ambdós són membres de la comissió de toxicologia de la Societat Espanyola de Bioquímica Clínica i Patologia Molecular. També hi ha pres part Gerard Reches, exestudiant del grau de Multimèdia de la Uvic-UCC.

L'eina de consulta s'ha batejat amb el nom MicoApp. És gratuït i accessible des de qualsevol dispositiu mòbil. Per utilitzar-la només cal registrar-se com a usuari a micoapp.uvic.cat. La intenció dels autors és continuar en aquesta línia i ampliar el fons de consultes amb altres tipus d'intoxicacions alimentàries, per estupefaents i pel consum de plantes tòxiques.