A Manresa hi ha més de sis-centes entrades amb gual que no paguen la taxa corresponent i ho hauran de fer a partir de l'any que ve. L'Ajuntament ha fet aflorar aquesta situació mitjançant un estudi realitzat per una empresa externa. Entre les places que no tributaven i els canvis en la taxa que s'han aplicat preveu recaptar 186.000 euros més.

Segons va explicar el regidor d'Hisenda, Josep Maria Sala, en el ple municipal de dijous a la nit, amb aquests guals incorporats, el nombre total és de 6.262. Sala va explicar que això ha suposat "pràcticament recuperar un 10% de guals" que no tributaven.

Amb la regularització, la recaptació per aquesta taxa pujarà el 13% i passarà dels 1.324.000 euros actuals a 1.510.000 euros, 186.000 euros més. Aquí no es comptabilitza només els guals de més sinó també els canvis introduïts en la taxa: el cost mínim del gual per plaça d'aparcament ha passat de 8,5 a 12 euros. Del total de 6.262 guals de la ciutat, 5.749 corresponen a aparcaments privats.

L'Ajuntament també ha fet reajustaments dels coeficients respecte al nombre de places de cada gual.

Així, si fins ara cada gual pagava el mateix, independentment de la xifra de places d'aparcament que contingués, ara s'ha reorganitzat el sistema per tal de reajustar els imports. L'Ajuntament ha recalculat els metres lineals de gual i la xifra total s'ha rebaixat, ja que es feien arrodoniments a l'alça que no corresponien.

S'han reajustat els coeficients correctors respecte al nombre de places de cada gual. El que fins ara era primer tram anava d'1 a 10 places d'aparcament, i ara s'ha dividit en 3 subtrams: d'1 a 3 places d'aparcament, de 4 a 6 places i de 7 a 10 places. En el tram de guals 1-3 vehicles el coeficient a passat de l'1 al 0,85%, en el tram 4-6 vehicles ha passat de l'1 al 0,95%.

Treball de camp

El novembre passat, la junta de govern de l'Ajuntament de Manresa va aprovar la contractació d'una empresa externa per fer al llarg del 2016 el treball de camp per revisar i actualitzar la base de dades dels guals que hi ha distribuïts per tota la ciutat.

Un dels objectius de l'estudi era localitzar guals dels quals l'Ajuntament no està cobrant la taxa corresponent. A partir de la base de dades subministrada per l'Ajuntament s'ha dut a terme un estudi de camp per posar de manifest les incidències que s'haurien de regularitzar.