L'actuació més visible de les previstes a l'antic col·legi de Sant Ignasi és la que permetrà accedir al claustre i al museu per la plaça de Sant Ignasi. Aquesta intervenció ha començat amb la construcció d'una rampa dividida en dos nivells que fa un total de 39 metres de llargada. És una de les intervencions que s'han executat en la primera fase de l'actuació a l'edifici.

Aquets dilluns, l'Ajuntament va organitzar una visita en què tècnics, autoritats i premsa van poder trepitjar la rampa, a l'ala oest. El primer tram fa 21 metres de llargada i un 12% de pendent i el segon, 18 metres de llargada i un 8% de pendent. És ample i la seva funció serà lligar el claustre amb l'entresòl de l'edifici, on hi haurà la nova entrada al museu mitjançant un afegit a la façana que no té el projecte acabat i que l'alcalde Valentí Junyent va comparar amb el que es va fer als darreres de l'edifici consistorial. L'arquitecte municipal David Closes va ressaltar que oferirà unes vistes espectaculars. Hi haurà l'espai de recepció, l'accés a l'ascensor i la connexió a la rampa.

Acabat, la tardor del 2017

Junyent va anunciar per a "la tardor del 2017" l'acabament de totes les obres, si bé per a la tercera fase (la dels accessos) no hi ha tancat el pressupost. El regidor d'urbanisme, Marc Aloy, va explicar que l'Ajuntament ja té 572.000 euros de la Generalitat assegurats, però que "n'haurem de buscar en algun altre lloc". El consistori ha fet passes per demanar-los a la Comissió Europea (Feder) i al departament de Cultura de la Generalitat.

En la visita es va poder veure l'actuació corresponent a la segona fase, que protagonitza el claustre i té una durada de dos mesos. Ja hi ha les bastides i s'està treballant per reparar les voltes i cornises, obrir les finestres superiors, que estaven tapiades, i millorar la fusteria. Mentrestant, es continua treballant en la primera fase que, a banda de la rampa, inclou fer nous uns lavabos i fer l'espai d'acollida per als pelegrins, que ha sortit de deslliurar la planta baixa de l'edifici entre el claustre i el carrer de Viladordis (ala sud), on hi havia el lapidari. En la sala diàfana que n'ha resultat s'ha rebaixat el terra un metre i mig per anivellar-lo amb el claustre i s'han guanyat unes grans obertures perquè hi entri llum natural. Aquesta sala es repartirà en l'espai per als pelegrins i una sala polivalent.

Al pis just de sobre hi ha una altra sala d'iguals dimensions que és la que s'ha adequat per tal que el museu la pugui utilitzar. S'ha tirat a terra la paret de càrrega que la dividia, que es creia que era un envà i que, un cop a terra, va obligar a assegurar l'estructura amb una biga transversal, sobretot tenint en compte que el terra (i sostre de la sala de sota) s'ha fet nou per permetre-hi la càrrega per a un ús públic. Quedarà pendent tenir els diners per fer-hi les instal·lacions, i decidir-ne el contingut.

L'efecte de les obres

L'alcalde Junyent va ressaltar l'efecte positiu que tindran les obres, no només per al projecte Manresa 2022 sinó, "sobretot", va apuntar, "per a la gent de la ciutat i per a barri de les Escodines".