Després del boom de la biomassa per escalfar els edificis amb un sistema més respectuós amb el medi ambient, l'altre boom és el dels aïllaments per a la millora de l'estalvi energètic. A la 18a fira Ecoviure, celebrada entre divendres i ahir al Palau Firal de Manresa, hi havia sis empreses dedicades a aquesta matèria. En general, van admetre que la gent cada vegada està més conscienciada en temes de sostenibilitat, tot i que la fama de car que acompanya el mot ecològic no hi ajuda gaire.

Xavier Sitjà, tècnic de l'empresa de 2Dos, de Santa Coloma de Farners, que ja ha fet estada a la fira en més d'una ocasió, opinava que "la gent és més conscient amb el tema de l'estalvi energètic sobretot quan parlem d'un habitatge nou". Ells ofereixen instal·lacions i serveis d'energies renovables (biomassa, geotèrmia, energia solar..). De Collbató, l'empresa EcoAtir s'ha estrenat enguany a la fira manresana dedicada a l'ecologia i la sostenibilitat.

Andrés Vega explicava que el seu sistema d'aïllament a base de paper reciclat, no només "és sostenible, sinó econòmic", perquè, a la llarga, surt a compte. Segons Vega, la gent "és més conscient, però la novetat costa de creure". A casa seva va instal·lar el que ven i assegura que va passar de pagar una factura de 1.400 euros a una de 500. Creu que "amb més subvencions, la gent ho faria" perquè es pot ser molt conscient però no tothom té la mateixa butxaca.

Jordi López, gerent de Soltecnic, de Santa Pau, va portar a la fira manresana un sistema (Solatube) per fer arribar la llum solar a qualsevol racó d'un edifici sense haver de fer la típica claraboia, que el que fa és trencar l'aïllament i, per tant, encarir la construcció. Havia estat a Ecoviure, però era el primer cop que hi portava aquest producte. Apuntava que, lligat amb els certificats energètics en la construcció, "la gent cada vegada més vol solucions molt sostenibles".

La comercial Anna Xifré era a Ecoviure per promocionar l'empresa Aistercel, que es ven amb el lema "Notaràs la diferència!". Fan aïllaments amb cel·lulosa i suro projectat, que "és més car". Opina que la gent aposta per l'estalvi energètic "quan veu que funciona", i que els professionals de la construcció, com els arquitectes, també "s'hi fixen més".

Ricard Mateu, de Vilafranca, és el cinquè any que visitava Ecoviure amb una empresa d'aïllaments que porta el seu nom. Suro projectat, insuflats amb cel·lulosa i suro trinxat... Deia que cada vegada tenen més feina perquè el boca-orella funciona. Per a ell, al costat de l'inconvenient que pot representar l'handicap del preu, "la part positiva és que hi ha l'estalvi energètic". Va explicar, satisfet, que dos clients l'havien anat a saludar al seu estand d'Ecoviure encantats amb la decisió de confiar en la seva empresa per aïllar casa seva.

A banda de les empreses del ram representades, a Ecoviure es van fer activitats adreçades a educar en sostenibilitat, com una visita guiada a una exposició en què un tècnic explicava què és l'eficàcia energètica en un habitatge, i com millorar-la.

Un aparcament poc sostenible

Ahir al vespre, l'organització de la fira va fer un balanç positiu d'aquesta 18a edició, amb xifres molt semblants a la precedent. Per saber si hi havia hagut moviment només calia mirar l'aparcament que hi ha al costat del Palau Firal. Potser no és gaire sostenible, però estava ple de cotxes.