El Centre Tecnològic de Manresa, el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, l'Agència de Residus de Catalunya i les empreses TYPSA i Protecmed, porten a terme una projecte d'investigació a Manresa per tractar d'una forma més respectuosa amb el medi ambient els lixiviats, aigües molt contaminades que es generen als abocadors. Actualment el procés per fer-ho és costós econòmicament i també té conseqüències per al medi ambient, ja que s'utilitzen productes químics. El projecte, anomenat Life+Releach, està cofinançat per la Unió Europea. Puja a 2,2 milions d'euros.

Life+Releach s'ha presentat al Parc ambiental de Bufalvent, on s'hi ha habilitat una planta pilot per tractar els lixiviats. També s'ha fet el mateix a la població d'Orís, a Osona. Fins a finals de l'any vinent s'hi farà investigació per desenvolupar noves tecnologies de tractament de residus.

Una de les novetats de la proposta és que s'utilitzen membranes de plantes desalinitzadores per tractar els lixiviats. Aquestes membranes ja són al final de la seva vida útil, de forma que s'utilitza un residu per eliminar-ne un altre. És un recurs reutilitzable per tancar el cercle.

Actualment el tractament de les aigües contaminades que es generen als abocadors és molt car. Amb la nova tècnica que s'està estudiant es calcula que es poden abaratir els costos a la meitat.

A l'acte de presentació del projecte hi ha assistit el director general del Centre Tecnològic, alcaldes i regidors de municipis de la comarca que formen part del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i el director adjunt de l'Agència de Residus de Catalunya, Xavier Reinaldos.