El Centre Tecnològic de Manresa, amb la participació del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, l'Agència de Residus de Catalunya i les empreses Typsa i Protecmed, porten a terme un projecte d'investigació a Manresa per tractar d'una forma més respectuosa amb el medi ambient els lixiviats, aigües molt contaminades que es generen als abocadors. Actualment el procés per fer-ho és costós econòmicament i també té conseqüències per al medi ambient, ja que s'utilitzen productes químics. El projecte, anomenat Life+Releach, està cofinançat per la Unió Europea, i puja a 2,2 milions d'euros.

Life+Releach es va presentar aquest dimarts al Parc Ambiental de Bufalvent, on s'ha habilitat una planta pilot amb dos dipòsits controlats per tractar els lixiviats. S'ha fet el mateix a la població d'Orís, a Osona. Fins a final de l'any vinent s'hi farà la investigació per desenvolupar noves tecnologies de tractament de residus. L'objectiu final no tan sols és desenvolupar-la sinó exportar-la.

Una de les novetats destacades de la proposta és que s'utilitzen membranes de plantes dessalinitzadores per tractar els lixiviats. Aquestes membranes ja són al final de la seva vida útil, de forma que es fa servir un residu per eliminar-ne un altre. Tanca el cercle, doncs, un recurs reutilitzable.

Actualment el tractament de les aigües contaminades que es generen als abocadors a partir dels residus és molt car. Amb la nova tècnica que s'està estudiant es calcula que es poden abaratir els costos a la meitat, i passar dels 50 euros per metre cúbic que costa actualment de mitjana a menys de 25. Això suposaria un estalvi de desenes de milers d'euros l'any per a un equipament com el Consorci del Bages per a la Gestió de Residus.

Problemes comuns

"Volem disminuir l'impacte ambiental i econòmic respecte als tractaments actuals", va explicar Xavier Martínez, investigador del Centre Tecnològic de Manresa (CTM). Segons va dir, la investigació que lidera el CTM no es basa en tecnologies noves, sinó en una combinació "de coneixements que ja tenim per treure'n el màxim rendiment".

El programa Life és un projecte europeu sobre el medi ambient i el canvi climàtic. Disposa d'un pressupost de 3.400 milions d'euros per al període que va entre el 2014 i el 2020. Les investigacions que finança han de ser problemàtiques ambientals comunes. Generar 2.500 milions de tones de residus cada any és un d'aquests problemes. "No només suposa un impacte ambiental, sinó també econòmic", va insistir Martínez.

La UE es proposa fomentar la reducció i el reciclatge de residus així com limitar la seva incineració o bé dispositar-los en abocadors. Martínez va recordar que els residus no són inerts. Produeixen biogàs i els esmentats lixiviats, per exemple. S'han de retirar i tractar perquè no contaminin l'aigua neta.

A part del projecte en ell mateix, Martínez va destacar que el programa d'investigació "és una oportunitat per desenvolupar estratègies que ens permetin, també, exportar tecnologia". El Consorci del Bages per a la Gestió de Residus i l'Agència de Residus de Catalunya podrien ser usuaris d'aquestes noves tècniques.

A l'acte de presentació del projecte hi van assistir el director general del Centre Tecnològic, José Manuel Prado; alcaldes i regidors de municipis de la comarca que formen part del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus; el director adjunt de l'Agència de Residus de Catalunya, Xavier Reinaldos, així com representants de les dues empreses que participen en el projecte. Es tracta de Grupo Typsa i Protecmed.