La Fundació Althaia ha activat prop de 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys, quan va crear una unitat específica per tractar la malaltia. Es tracta d'un equip de neuròlegs, intensivistes, infermeres, metges d'urgència i altres professionals.

El Codi Ictus és una actuació urgent i sincronitzada que s'aplica als pacients que pateixen un accident vascular cerebral. Té com a objectiu primordial disminuir el temps en rebre l'atenció especialitzada i el tractament farmacològic específic. Si s'actua amb rapidesa disminueix la mortalitat, la incapacitat que pot causar i la possibilitat de desenvolupar, posteriorment, una demència vascular.

El número de Codis Ictus activats ha passat dels 35 l'any 2006, quan es va posar en marxa, als 325 de l'any passat. Aquest 2016 s'ha activat fins ara en 263 ocasions. Si s'actua durant les primeres quatre hores i mitja de patir l'ictus espot administrar un tractament que permet desfer els coàguls cerebrals. Per això és important rebre tractament el més aviat possible.

Un ictus és una malaltia causada per una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. Pot ser isquèmic (infart) o hemorràgic. Es manifesta per l'afectació sobtada de la visió en un o tots dos ulls; la pèrdua sobtada de la força d'un braç, una cama o ambdós; problemes per parlar o entendre el que ens diuen; patir també de forma sobtada desequilibri o inestabilitat o l'aparició sobtada de mal de cap. Els factors de risc són l'alcoholisme, el colesterol, la diabetis, la hipertensió, l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme.

L'Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa és el centre de referència per als pacients d'ictus del Bages, Berguedà, Solsonès i Cerdanya. Althaia atén uns 450 ictus l'any i compta amb una unitat especialitzada.

Aquesta setmana se celebra a Dia Mundial de l'Ictus, i la Fundació Althaia s'hi ha sumat amb un punt d'informació al vestíbul de consultes externes per sensibilitzar la població, donar informació sobre els factors de risc i possibles accions preventives. També s'ha celebrat una xerrada informativa dirigida especialment a pacients que han patit un ictus i als seus familiars.