La Fundació Althaia ha activat prop de 2.000 vegades el Codi Ictus en 10 anys, quan va crear una unitat específica per tractar la malaltia. Es tracta d'un equip de neuròlegs, intensivistes, infermeres, metges d'urgència i altres professionals.

El Codi Ictus és una actuació urgent i sincronitzada que s'aplica als pacients que pateixen un accident vascular cerebral. Té com a objectiu primordial disminuir el temps de rebre l'atenció especialitzada i el tractament farmacològic. Si s'actua amb rapidesa disminueix la mortalitat, la incapacitat que pot causar i la possibilitat de desenvolupar, posteriorment, una demència vascular.

El nombre de Codis Ictus activats ha passat dels 35 l'any 2006, quan es va posar en marxa, als 325 de l'any passat. Aquest 2016 s'ha activat fins ara en 263 ocasions. Si s'actua durant les primeres quatre hores i mitja es pot administrar un tractament que permet desfer els coàguls cerebrals. Per això és important rebre tractament el més aviat possible.

Un ictus és una malaltia causada per una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. Pot ser isquèmic (infart) o hemorràgic. Es manifesta per l'afectació sobtada de la visió en un o tots dos ulls; la pèrdua sobtada de la força d'un braç, una cama o ambdós; problemes per parlar o entendre el que ens diuen; patir, també de forma sobtada, desequilibri o inestabilitat o mal de cap. Els factors de risc són l'alcoholisme, el colesterol, la diabetis, la hipertensió, l'obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme.

L'Hospital de Sant Joan de Déu és el centre de referència per als pacients d'ictus del Bages, Berguedà, Solsonès i Cerdanya. Althaia atén uns 450 ictus l'any.