Ignasi Labastida, impulsor del moviment Accés Obert ha ofert una conferència a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa en la què ha plantejat l'accés sense restriccions a material digital educatiu, acadèmic i científic com un dels reptes als què s'enfronta la comunitat científica.

El doctor en Física Ignasi Labastida ha estat a la Biblioteca del Campus Universitari de Manresa per parlar de la publicació en accés obert dins l´àmbit universitari, en el marc de la VIII Setmana Internacional de l´Accés Obert.

Una trentena de persones han assistit a la conferència en la qual Labastida ha fet èmfasi a les idees que fomenta aquest moviment: retornar a la societat el coneixement finançat per les institucions; donar visibilitat al treball dels investigadors; facilitar la reutilització de les dades d´investigació i sobretot, donar accés lliure a la literatura científica sense restriccions econòmiques, tècniques o administratives. .

El Servei de Biblioteques, Publicacions i Arxius de la Universitat Politècnica de Catalunya ha organitzat l´acte «Publicar en Obert» per donar a conèixer el moviment entre els investigadors i professors de les diferents institucions que formen el Campus Universitari de Manresa: l´Escola Politècnica Superior d´Enginyeria de Manresa de la UPC, UManresa de la UVic-UCC i la Universitat Oberta de Catalunya.

Els assistents han seguit amb atenció les explicacions d´un dels millors especialistes de l´estat espanyol en les polítiques d´accés obert. Labastida fa més de 10 anys que des de l´Oficina de Difusió del Coneixement de la Universitat de Barcelona promou l´accés obert i lidera el projecte de les llicències Creative Commons a Catalunya i a Espanya.

Segons Montserrat Méndez, Cap de la Biblioteca del Campus, l'acte ha estat «una oportunitat per a tots els investigadors i professors de les institucions del campus de Manresa per poder saber quins són els avantatges de la publicació dels seus treballs en accés obert».