L'alcaldessa de Vic, Anna Erra, considera que la nova facultat de Medicina, que s'ha aprovat per al pròxim curs, serà "un bon revulsiu" per a la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i també per a les dues ciutats implicades, Vic i Manresa.

La UVic-UCC ha inaugurat aquest divendres oficialment el curs 2016-2017 amb un acte presidit pel rector, Jordi Montaña, el secretari d'Universitats de la Generalitat, Arcadi Navarro, i la presidenta del Patronat de la Fundació Universitària Balmes i alcaldessa de Vic, Anna Erra. Erra ha assegurat que el projecte canviarà les dues ciutats implicades i ha valorat "l'esforç de generositat" que han fet els dos consistoris per tirar endavant la federació universitària i convertir-se en un "centre de captació de talent".

El rector Jordi Montaña ha considerat que la futura Facultat de Medicina, la vuitena existent en el sistema universitari català, "no només no serà competència per a cap de les facultats ja existents, sinó que serà part de la solució del problema de falta de facultatius previst per als pròxims anys". També ha dit que la vertebració de territori és i serà essencial "per fer possible la societat del coneixement en el nostra àmbit d'influència, la Catalunya interior".

Per la seva part Arcadi Navarro ha assegurat que la UVic-UCC "és central per al sistema universitari català" i ha destacat el creixement que ha viscut els últims anys, per la qual cosa "està preparada per assumir tots els canvis i reptes del sistema universitari".

Durant l'acte, el doctor i professor de la Facultat de Ciències de la Salut i el Benestar Raimon Milà ha impartit la lliçó inaugural, titulada "Obesitat infantil i malaltia crònica en l'adult: una perspectiva econòmica, sanitària i social del segle XXI".

També s'ha lliurat la medalla de la UVic-UCC al sociòleg, poeta i traductor Ramon Cotrina, en reconeixement a la seva participació en els inicis de l'Escola Universitària de Mestres Balmes l'any 1977, així com de l'editorial EUMO, de la qual va ser el primer director tècnic.