Que els infants aprenguin per ells mateixos a decidir la quantitat de menjar que necessiten, quins aliments es poden anar introduint gradualment o com han de ser els segons plats, són algunes de les recomanacions per a l'alimentació en la primera infància (de 0 a 3 anys) que s'ha presentat al Palau Firal de Manresa. És una guia iniciativa de l'Agència de Salut Pública de Catalunya amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'alimentació i el desenvolupament dels infants.

A la presentació que s'ha fet a Manresa, la primera a nivell català, hi han assistit més de 140 professionals de sanitat i ensenyament de la Catalunya central. A causa d'aquest interès es preveu oferir noves sessions al llarg d'aquest curs.

La guia se centra en aspectes com el calendari d'incorporació de nous aliments, recomana respectar la sensació de gana i sacietat dels infants o incorporar preparacions diferents dels triturats, segons l'edat.

Remarca que l'ordre d'incorporació de nous aliments no és transcendental i que a partir del sisè mes es poden oferir, gradualment, aliments com hortalisses, farinacis, llegums, carn, peix, ous, fruites seques aixafades o mòltes i oli d'oliva verga.

Segons la Societat Catalana de Pediatria, la introducció molt estricte d'aliments no està relacionada amb un menor risc de patir al·lèrgies ni malalties relacionades amb l'alimentació. La guia insisteix que no hi ha evidència científica sobre la relació entre el moment de la incorporació de nous aliments i l'aparició de les esmentades al·lèrgies. Per això aconsella flexibilitat.

Pel que fa als segons plats com carn, peix i ous, la guia subratlla la importància de limitar-ne les quantitats a les necessitats nutricionals dels infants. Considera que se'n consumeix en excés i això s'associa a un risc d'obesitat infantil.

En un altra apartat la guia aconsella no allargar excessivament el consum d'aliments triturats. A més a més recomana incorporar diferents triturats. Assegura que oferir aliments sòlids aixafats o a trossets, segons el tipus d'aliment, permet que l'infant pugui menjar de manera autònoma, que reguli millor la quantitat consumida en funció de l'apetència i que gaudeixi dels diferents gustos, textures i colors dels aliments.

La publicació destaca que és important que l'infant aprengui a decidir sobre la quantitat, ja que és capaç d'autoregular-ne la ingesta en funció de les seves necessitats. Per a la dietista-nutricionista de l'Agència de Salut Pública, Gemma Salvador, "la millor manera de proporcionar a l'infant la quantitat d'aliment que necessita és respectant la seva sensació de gana i sacietat", tal i com es fa durant el període d'alletament. Recomana, així mateix, que els adults siguin responsables d'adquirir els aliments que consumirà l'infant, que ha de preveure una oferta variada, adaptada a l'edat i decidir quan, com i on s'han de fer els àpats.

La guia inclou recomanacions concretes per a determinats tipus d'aliments i exemples de menús setmanals per a llars on hi hagi infants. També consells de seguretat i higiene, ja que el sistema immunitari dels menuts és encara immadur i el seu pes és inferior al d'un adult. Això fa que la ingesta de petites quantitats d'un producte alterat pugui ser suficient per causar trastorns importants a la seva salut.

La guia la va editar el departament de Salut de la Generalitat el 2009, i ara s'ha actualitzat d'acord amb les últimes evidències científiques, revisions bibliogràfiques i amb el consens de diferents professionals. Està consensuada per la Societat catalana de Pediatria, l'Associació d'Infermeria Pediàtrica, el Col·legi de Dietistes i Nutricionistes de Catalunya i els departaments d'Ensenyament, Treball, Afers Socials i Famílies.

Actualment s'està distribuint a centres de salut i llars d'infants. També es pot consultar als webs de Canal Salut i l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT).