Un brou vegetal elaborat amb herbes del Bages i inspirat en el que prenien els malalts fa 500 anys. Un dolç compost per una galeta i fruita seca. I un vi bullit, una beguda autòctona i característica del Pla de Bages amb un gust semblant a la mistela. Aquests són alguns dels aliments que ha ideat la Fundació Alícia, juntament amb els restauradors de Manresa i la comarca, i que es podran tastar per primera vegada en el marc de les primeres Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià, que es faran el cap de setmana del 12 i 13 de novembre a la plaça Sant Domènec i a l'Auditori de la Plana de l'Om. Aquestes jornades formen part del projecte Manresa 2022, que pretén potenciar el turisme a través de la commemoració de l'estada de sant Ignasi a la ciutat fa 500 anys.

"És una enorme oportunitat per a Manresa, la comarca i la Catalunya Central. Volem que la gent assaboreixi els aliments i noti la història potent i significativa que hi ha darrere la figura de sant Ignasi. No hi ha cap esdeveniment que no se celebri al voltant del menjar. Els aliments fan que ens unim com a comunitat. No té sentit menjar una cosa que no tingui una relació amb un temps i un espai d'història concret", va dir el director de la Fundació Alícia, Toni Massanés.

Les Jornades Gastronòmiques també inclouran el tast de vins a càrrec de Josep Pelegrín, el millor sommelier d'Espanya, i el showcooking, on quatre cuiners de renom provinents de poblacions per on passa el Camí de Sant Ignasi faran un espectacle de cuina en directe. Els cuiners que faran la intervenció són: Roberto Ruiz (Frontón de Tolosa), Santi Cordón (Triquete de Tudela), Miguel Martínez (Kabanova de Logronyo) i Jordi Llobet (L'Ó de Sant Benet).

Una altra novetat que acompanya les jornades és la creació d'una guia gastronòmica. Cellers, forns de pa i una trentena de restaurants d'arreu de la comarca oferiran plats de la cuina ignasiana. A més, es preveu que el dolç i el vi bullit es puguin comercialitzar abans de finalitzar l'any. "Si triomfen o no dependrà del mercat i de si a la gent li agrada. Estem contents amb la feina que hem fet i creiem que tindran sortida. El visitant que arribi a la comarca ha de poder trobar a tot arreu els productes d'alimentació ignasiana", va indicar Massanés.

Tastos i tallers infantils

El dissabte a la tarda serà el torn de la 2a Fira Gastronòmica del Geoparc a la plaça Sant Domènec, que congregarà a una quinzena de productors agroalimentaris i on la gent podrà degustar els seus productes. També es faran tastos de carn de conill, d'olis, i de pans i coques, i hi haurà tallers on els més petits podran pintar i construir un dolmen. Aquesta fira és iniciativa del Consell Comarcal del Bages i aquest any es fa coincidir amb les jornades gastronòmiques per donar més projecció a les activitats.

"Volem que aquesta fira es consolidi, que vagi creixent, i que es conegui arreu de la comarca. Posem en valor un producte de qualitat i que té molta sortida entre el públic", va comentar el president del Consell Comarcal del Bages i del Geoparc de la Catalunya Central, Agustí Comas.