Veïns del carrer l'Aiguader de Manresa, al cor mateix de les Escodines, reclamen que no se'ls oblidi. Fa temps que demanen més atenció per part de l'Ajuntament per evitar que la degradació general que pateix el carrer ja no tingui marxa enrere.

Les darreres mostres de tensió al barri a causa de l'incivisme, la inseguretat, l'actitud d'alguns okupes, la deixadesa en general i la manca de manteniment de bona part dels edificis, la majoria propietat de bancs, han fet que es tornin a posar en alerta. Tal com ha informat aquest diari, a principi d'octubre hi va haver alguns episodis de tensió i protestes a les Escodines per l'actitud incívica continuada d'alguns veïns. Ara la situació s'ha reconduït.

L'Aiguader és ben bé al mig. Parteix del carrer Escodines i va a parar al Sant Bartomeu. En els seus tan sols 112 metres d'allargada s'hi concentren els veïns de sempre, els que hi han anat fa poc i els qui, atrets pels edificis i pisos abandonats, ho fan servir de cau per a les seves múltiples activitats. Aquests darrers són els qui generen problemes. "La gent del barri ha canviat. S'ha degradat l'ambient", explica un dels veïns, Javier Godoy. "Fa la sensació que el que volen és amagar les escombraries sota la catifa. I la catifa som nosaltres", afirma una altra veïna, Remei Genescà.

Ambient social

Godoy afirma que el principal problema és la degradació general que es percep, no tan sols als edificis o el carrer en si, sinó en l'ambient. "Només cal passar-hi i veure-ho"

A la cantonada amb el Sant Bartomeu, els contenidors estan desbordats d'escombraries i hi ha mobles vells i estris de tota mena tirats per terra. "Ve gent amb cotxe i hi descarreguen de tot". Hi ha moltes cases amb les portes i finestres tapiades, i també es veuen moltes portes tancades amb un cadenat o senzillament un filferro en portals que aparentment semblen esbotzats.

Els veïns expliquen que alguns edifici són municipals i la majoria, de bancs. Aquests són el principal objectiu dels okupes. Alguns d'aquests edificis, com el del número 25 de l'Aiguader, ja fa temps que haurien d'haver anat a terra segons la planificació urbanística, però encara hi són.

Godoy considera que hi hauria d'haver més control sobre els immobles. "Ja no saps qui n'és el propietari", qui hi viu i a qui paga un lloguer, si és que en paga. Els veïns tenen constància d'almenys un cas que el propietari d'un edifici es va trobar uns inquilins a dins que pagaven el lloguer a una persona totalment aliena al pis.

També són testimonis com d'un dia per l'altre van desaparèixer els puntals per reforçar l'estructura d'un bloc d'habitatges, amb la inseguretat que això genera. O fins i tot com s'han endut comptadors d'aigua tot i estar protegits.

Continuen dient que "el concepte de civisme és nul. És un campi qui pugui i no importa gens el que passi al veí del costat". Lina Bermejo, també veïna, assegura que la seva impressió és que l'Ajuntament "ens està abandonant. Amb això de Manresa 2022 es fan obres al museu, a l'entorn de la Cova, a la Baixada dels Drets, però les Escodines no surt per enlloc".

Fa un any els veïns del carrer es van reunir amb responsables municipals després de presentar una instància en què exposaven la problemàtica que pateixen, però des de llavors "tot continua igual o pitjor". A la trobada, l'Ajuntament va exposar als veïns el que preveu el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Manresa per al carrer. Entre altres coses, és previst tirar a terra alguns edificis i esponjar-lo.

Taca d'oli

Per a Godoy, ha arribat un punt que "aquí cadascú som petites illes. Si no s'hi fa res, acabarà malament", vaticina. Considera que la problemàtica que pateixen es pot convertir en una taca d'oli que es vagi escampant pels barris de l'entorn". Els veïns asseguren que la seva pretensió és "viure i conviure. Això és el que desitgem, i hi ha gent que no ho ve a fer", lamenten.