Punt i final a la vaga de conductors del servei de bus que uneix Manresa i Barcelona, després que s'accelerés el ritme de reunions entre les parts implicades en el conflicte.

Després de 18 dies de vaga, José Carrillo, delegat de CCOO a la UTE Bages Exprés, formada per Autocars Julià, Alsina Graells i Transports Castellà, ha comunicat que la protesta queda desconvocada. Això significa el retorn a la normalitat divendres després de que el servei funcionés a un 40% de la seva capacitat des del dia 17 d'octubre.

Els treballadors han comunicat que s'ha aconseguit l'acord en una reunió celebrada a la Direcció General de Relacions Laborals. Segons les mateixes fonts, la UTE Bages Exprés es compromet a comunicar la subrogació a tots els treballadors en les condicions que la llei estableix, a fi que puguin iniciar els processos que estimin oportuns

L'empresa Hispano Igualadina no s'admet la subrogació, però sí es compromet a realitzar un procés de selecció amb tots els treballadors afectats, a fi de contractar els que necessiti per a la prestació del servei

En els pròxims dies el servei passarà per sentència judicial de prestar-lo la UTE Bages Exprés a l'empresa Hispano Igualadina, del grup Monbus.

L'anunci ha tingut lloc després de la darrera reunió realitzada a la seu de la Direcció General de Relacions Laborals convocada per aquest organisme i amb totes les parts del conflicte representades: l'UTE Bages Exprés (amb les tres empreses), la Hispano Igualadina i els membres del comitè de vaga.

La reunió tenia lloc 22 hores després que acabés una altra trobada entre les parts que va servir per acostar posicions i que ha deixat encarrilat l'acord que ara s'ha tancat.

En aquesta reunió de dimecres, els representants dels treballadors van ratificar les pretensions de la plantilla d'aconseguir la subrogació de tots els treballadors adscrits al servei, tal com estableix el conveni provincial.

Per la seva banda, el representant de la Hispano Igualadina va reiterar, tal i com ja va avançar aquest diari, que segons la interpretació que fan els seus assessors no estan obligats a subrogar a ningú, però no tancava la porta a que els conductors que passessin les proves poguessin treballar per a la companyia en funció de les necessitats que aquesta tingués.

Durant el recés els responsables de la mediació es van reunir amb les empreses i, en acabar, van comunicar que tornaven a repetir convocatòria per dijous al mateix lloc i a la mateixa hora, a fi d'intentar acostar postures. Aquesta reunió ha servit per desconvocar ara la vaga.

Bages Exprés indemnitzarà els treballadors

La UTE Bages Exprés ha explicat que donarà a cada treballador la carta subrogació perquè el nou operador, la Hispano Igualadina, se'n faci càrrec, però en cas que això no sigui així, tal i com ja ha anunciat l'empresa del grup Monbus, «assumirà la indemnització» que pertoqui a la plantilla.

A partir de divendres el servei torna al seu horari habitual. La UTE Bages Exprés també assumeix el compromís de retirar el contenciós administratiu contra els treballadors en vaga en el què se'ls exigia una indemnització a la companyia pels perjudicis causats per la vaga.

El servei de premsa de la UTE ha assegurat que «no s'ha tractat» la possibilitat que les empreses que integren la unió temporal puguin incorporar a la plantilla xofers que no siguin contractats per la Hispano Igualadina, en el cas que això passi.