El futur de l'Escola Politècnica Superior d'Enginyeria de Manresa (EPSEM) està qüestionat perquè li calen més estudiants i necessita fer més atractius els seus graus d'enginyeria. Ho va dir divendres la directora del centre universitari manresà, Rosa Argelaguet, durant la cerimònia de l'acte de graduació dels titulats de la promoció 2015-2016. Són 145 de les enginyeries i els màsters que imparteix el centre.

L'acte, que es va allargar més de tres hores, es va fer al Museu de la Tècnica, que es va omplir de gom a gom. Va estar presidit pel conseller d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Jordi Baiget. El director general de Recursos Humans de Denso, Alfonso Menor, va fer de padrí de la cerimònia.

Durant la seva intervenció Argelaguet va recordar que a partir del curs vinent la Politècnica a Manresa oferirà l'Enginyeria d'Automoció. Serà la primera universitat pública de l'estat espanyol a fer-ho, i ho va posar com a exemple dels esforços per fer créixer l'EPSEM. També va dir que s'està treballant per eixamplar els lligams amb el teixit social, empresarial i industrial de Manresa, i per diferenciar-se d'altres centres a través de les pràctiques amb contracte i la proximitat dels professors. Finalment va sol·licitar el suport de les institucions públiques i les empreses, així com dels nous graduats, perquè "sou els nostres millors ambaixadors", va afirmar.

Falten enginyers

Al seu parlament el conseller Baiget va esperonar els nous enginyers a ser "oberts al món. Marxeu, apreneu i torneu per fer progressar el país, el territori i la seva gent. Retorneu el que la societat us ha donat", va demanar als assistents, i sobretot als fins ara estudiants que facin proselitisme "i que expliqueu que fer enginyeria no és inútil. El país en necessita".

Per la seva banda, la regidora d'Ensenyament i Universitats de l'Ajuntament, Mercè Rosich, va destacar que la Politècnica a Manresa ha de ser referència no tan sols a la capital del Bages, sinó també de portes enfora.

Finalment, el delegat del rector de la Politècnica i professor de l'EPSEM, Sebastià Vila, va recordar que la UPC és la primera universitat tecnològica de la península i una de les 100 millors del món. Tot i així, "com a manresà percebo que a vegades empetitim la UPC a Manresa. Goso demanar que la integrem al nostre imaginari donant-li més valor. Poques ciutats europees tenen una universitat d'aquest nivell. És una eina excepcional a les nostres mans".

El director general de recursos humans de Denso, Alfonso Menor, va exercir de padrí de la cerimònia. Va aconsellar als nous enginyers que afrontin la seva nova vida professional "amb actitud i flexibilitat. El món empresarials us ho demanarà". També de no tenir pors. Va acabar la seva intervenció amb un contundent "que la força us acompanyi".

Diplomes i reconeixements

A continuació es van lliurar les distincions als titulats de la promoció.

Dels 145 estudiants, 49 són enginyers mecànics; els segueixen els d'enginyeria de sistemes TIC, amb 20; enginyeria electrònica industrial i automàtica, amb 19; química i elèctrica, tots dos amb 16; i finalment l'enginyeria de recursos energètics i miners, amb 14. 18 més han fet el màster de mines i 9 el de recursos naturals.

Hi va haver reconeixements als millors treballs de fi de grau i també als millors expedients. La millor nota de la promoció 2015-2016 la va aconseguir Jordi Paraire, enginyer elèctric. En la seva intervenció va dir que "si hem aconseguit empassar-nos tota una carrera d'enginyeria, el que hem de fer ara és sortir i menjar-nos el món".