L'home no només viu de pa. Tampoc sant Ignasi. Avui Manresa celebrarà les Primeres Jornades Gastronòmiques del Camí Ignasià. S'han impulsat amb l'objectiu de promoure la ruta ignasiana amb la gastronomia com a fil conductor, i presentar en societat els productes gastronòmics inspirats en l'època de sant Ignasi, fa gairebé 500 anys. Es tracta d'un brou vegetal, un vi bullit, un dolç amb fruits secs i una cervesa artesanal.

A l'entorn d'aquesta jornada, que se celebrarà entre la plaça de Sant Domènec i la Plana de l'Om, hi haurà un tast de vins, una demostració de cuina en directe, i avui a la tarda la segona Fira Gastronòmica del Geoparc.

Manresa és la primera ciutat del Camí Ignasià que celebra unes jornades d'aquest tipus. Si l'experiència reïx es podria repetir en altres poblacions per on passa la ruta, tant a Catalunya com al País Basc, Navarra, la Rioja i l'Aragó.

Aquest és el propòsit que es va plantejar en una trobada de municipis de la ruta ignasiana, explica el regidor de Turisme de l'Ajuntament de Manresa, Joan Calmet. "Comencem nosaltres i la idea és que ells segueixin. Són cinc territoris amb una gastronomia molt potent, i quan els ho vam explicar s'hi van apuntar de seguida. Tindrem ocasió de parlar-ne". Segons Calmet, del que es tracta és de promoure el Camí Ignasià, "i la gastronomia és un fil conductor que l'enllaça molt bé".

Cuina històrica

Els plats que avui es podran tastar, com el brou de Sant Ignasi, el vi bullit o el dolç, són fruit "d'un projecte d'interpretació de cuina històrica", ha explicat a Regió7 Jaume Biarnés, de la Fundació Alícia, que és qui se n'ha encarregat. Per fer-ho s'estudia com era la ciutat fa 500 anys, el seu entorn o la font dels aliments. A partir d'aquí s'investiga si hi ha un receptari de l'època. I no, en el cas de Manresa, no. Però sí a Barcelona. Llavors s'interpreten perquè siguin tan fidels com sigui possible. També s'adapten perquè les puguin fer el màxim de cuiners i perquè els comensals tinguin una experiència culinària". En aquest procés hi han intervingut, a més a més de cuiners, una antropòloga i un historiador

El brou és "una infusió de verdures depurativa i restauradora" perquè Manresa era una potència hortícola, i el dolç està fet amb fruits secs i herbes del bosc. El vi no podia faltar en una zona que és DO i per la seva importància històrica al territori.

Aquests productes es podran tastar avui a la tarda i demà al matí a la plaça Sant Domènec, on també juntament amb els de la Fira Gastronòmica del Geoparc, que es durà a terme aquest dissabte de 4 a 9 del vespre. En aquest últim cas hi haurà parades de productes agroalimentaris de la comarca i tast d'olis, carn de conill i colomí de cal Tatjé, i pans i coques del forn Coma. Els tiquets valdran un euro.

Tast de vins

Una altra activitat de les jornades gastronòmiques és un tast de vins, avui a la tarda a la Plana de l'Om. Anirà a càrrec del millor sommelier d'Espanya 2016, Josep Pelegrín. Assegura que "més que un tast és una ruta guiada pel vi dels paisatges, territoris, varietats i cultura en general" del Cami Ignasià. Les entrades ja s'han exhaurit.

Els productes ignasians també es poden tastar en una trentena de restaurants de Manresa i el Bages, encara que en aquest cas la idea és que els locals acabin incorporant plats del pelegrí a les cartes de forma habitual i com a tret distintiu. Aquest cap de setmana oferiran el brou vegetal i el dolç.