L'amor, és clar, és el que motiva les parelles a casar-se. Però la vida en comú no passa avui dia forçosament per l'altar i, de fet, cada cop s'oficien menys bodes. Tot i això, encara hi ha nombroses parelles que volen celebrar amb familiars i amics una festa on ells són els protagonistes. Això sí, el tradicional casament s'ha actualitzat i les parelles busquen sobretot un esdeveniment "inoblidable", gairebé un espectacle digne de les millors pel·lícules de Hollywood. Els negocis presents a la renovada Fira Nuvis de Manresa aquest cap de setmana, que ha passat a anomenar-se Wedding Experience Catalunya Central, mostren, precisament, les últimes tendències del sector.

Els casaments sempre són especials per a les parelles, però la tradició s'ha transformat en un espectacle ple de sorpreses on intervenen diversos negocis que ofereixen diferents serveis. Això ho ha fet possible el nou perfil de nuvis. Els visitants d'aquest cap de setmana al certamen manresà no són parelles que fa poc que surten i volen iniciar una vida en comú, sinó que ja tenen uns anys de convivència i una gran part dels costos de la boda sortiran de les seves butxaques. I és que un altre tret de les parelles que volen contraure matrimoni és que tenen estabilitat laboral i poden permetre's les despeses d'un gran esdeveniment.

Els nuvis tenen un nou perfil, són un altre tipus de client diferent del de fa quinze anys, i per aquest motiu les empreses han transformat el negoci. A la fira manresana, a part dels clàssics fotògrafs -que també presenten novetats-, hi ha negocis de decoració, cases rurals, grups musicals, empreses de cocteleria i wedding planners que s'encarreguen d'ultimar fins al mínim detall al gust dels nuvis.

Cada cop s'oficien menys matrimonis, però encara hi ha prou mercat perquè diferents empreses sobrevisquin amb els casaments. L'any 2005 al Bages es van casar 756 parelles, una xifra que contrasta amb les 621 de l'any passat, segons dades de l'Institut d'Estadística de Catalunya. A la resta de comarques de la regió central la baixada no és tan agreujada.

Núria Boixadé, de 24 anys, i Òscar Moya, de 27, saben que el casament els canviarà poc la vida. Són de Manresa, tot i que actualment viuen en un pis a Esplugues de Llobregat, i fa sis anys que són parella. "Els dos tenim feina, tenim estabilitat i creiem que ha arribat l'hora de celebrar el nostre casament. Ens fa il·lusió compartir un dia especial amb les persones del nostre entorn", expliquen. Els amics també tenen un pes important a l'hora de prendre la decisió, ja que moltes de les parelles consultades, que eren presents al certamen, asseguraven que amics seus s'havien casat feia poc o estaven a punt de fer-ho.

La parella manresana visitava la mostra per "agafar idees" i veure els serveis que s'hi ofereixen. Celebraran el casament al 2018, però volen tenir temps per organitzar fins als detalls més ínfims. De fet, la majoria de parelles feien plans de boda entre un i dos anys a l'avançada. Una altra qüestió important a l'hora de contraure matrimoni és la qüestió legal. "A part que ens fa molta il·lusió, també és important per una qüestió legal i els drets que comporta", explicaven l'Eloi i la Marta, que preferien no revelar els cognoms perquè encara havien d'enviar les invitacions del casament.

Una gran quantitat de parelles que ahir visitaven el certamen tenien entre 25 i 35 anys. Com Romeo Félix, de 29 anys, i Loida Ligero, de 27 i de Vacarisses. "Ja em va dir que m'estimava en privat, som parella des de fa quatre anys, però ara volem comunicar-ho públicament. Simplement això", bromejava la parella mentre buscaven serveis per fer del casament una festa inoblidable.