La Cova ha convertit sant Ignasi de Loiola i Manresa en protagonistes del calendari que ha editat per al 2017. Cadascuna de les dotze fotos que inclou recrea un moment de l´estada del sant a la capital del Bages, on va passar onze mesos entre el 1522 i 1523.

La Cova ha editat 2.500 exemplars del calendari, 300 dels quals han viatjat a Roma, on han estat repartits entre els jesuïtes que hi ha reunits per fer el relleu del pare general. A través d´ells, Manresa viatjarà fins a 180 països.

Les magnífiques instantànies són del fotògraf Pep Ávila i el protagonista, l´àlter ego de sant Ignasi, és l´actor manresà Albert Maestro, que forma part de l´associació teatral El Teló, que protagonitza l´obra La passió per la recerca, sobre el fundador de la Companyia de Jesús, escrita pel jesuïta, antropòleg i teòleg Xavier Melloni i que a Manresa ja s´ha pogut veure més d´una vegada. A banda de Maestro, al mes d´octubre, en una imatge a l´interior de la Seu, hi surt la resta de l´elenc d´El Teló.

Les imatges inclouen fragments de l´autobiografia del sant seleccionats per Lluís Magriñà, superior de la Cova; David Guindolai, rector del santuari, i Melloni. Costa 10 euros i, de moment, es pot comprar al santuari de la Cova.

Els textos hi consten en català, castellà i anglès i als mesos només hi ha destacats en vermell els dies que s´escauen en diumenge, però no hi ha assenyalada cap altra festivitat ni data, i hi ha espai per fer-hi anotacions si s´estima.

Els mesos, un a un

A la portada i al mes de gener es veu sant Ignasi amb les munta-nyes de Montserrat al fons; al febrer hi figura el sant a la riba del Cardener, amb la Seu, el Pont Vell i la creu de la Guia al darrere; al març, hi surt travessant el Pont Vell; a l´abril, a la font que hi ha al costat de la capella de Sant Marc; al maig, al portal de la capella de Santa Llúcia; al juny, orant a la bauma que es va convertir en la Cova; al juliol, al portal del convent de Santa Clara; a l´agost, davant del portal de Sobrerroca; al setembre, al carrer del Balç; a l´octubre, a la basílica de la Seu; al novembre, davant la masia de les Marcetes, i al desembre, arribant al santuari de la Salut de Viladordis.

El pelegrí va arribar a Manresa provinent de Montserrat amb la intenció d´anar cap a Terra Santa. A la capital del Bages, però, no només s´hi va quedar prop d´un any sinó que hi va tenir una experiència transformadora que el va canviar. Fruit d´aquella estada, de la qual es commemoraran els 500 anys el 2022, la Cova de Manresa ha esdevingut un dels referents universals del món jesuític.